Izvor: B92, 07.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak novi visoki predstavnik?

Sarajevo -- Upravni odbor Saveta za implementaciju mira trebalo bi 11. maja da potvrdi da je Miroslav Lajčak novi visoki predstavnik u BiH.

Kako saznaje "Dnevni avaz" u diplomatskim krugovima, Lajčak bi na dužnost trebalo da stupi 1. jula, pošto 30. juna preuzme mandat od dosadašnjeg visokog predstavnika, nemačkog diplomate Kristijana Švarc-Šilinga. Švarc-Šiling je dužnost visokog predstavnika u BiH preuzeo 31. januara prošle godine.

Ukoliko Lajčak bude >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izabran, očekuje ga veliki posao na deblokadi reformskih procesa u BiH, posebno reforme policije i Ustava BiH.

Miroslav Lajčak je bio ambasador Slovačke u Državnoj zajednici Srbije i Crne Gore i pri OEBS-u. Bio je i izaslanik EU za Crnu Goru, gde je učestvovao u sprovođenju referenduma o nezavisnosti te zemlje.

Lajčak je trenutno politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Slovačke.

Amerikanac Rafi Gregorijan i dalje će, do iduće godine, biti prvi zamenik visokog predstavnika, piše "Dnevni avaz". Gregorijan je na dužnost drugog čoveka OHR-a stupio 24. januara ove godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.