Lajčak: Srbija se više ne meša

Izvor: B92, 14.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak: Srbija se više ne meša

Beograd -- Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, u intervjuu za B92, ocenio je da se Beograd više ne meša u unutrašnja pitanja BiH.

On je prethodno o tome i o drugim temama razgovarao u Beogradu s predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Lajčak je, posle sastanka, rekao za B92 da je Tadića informisao o političkoj situaciji u BiH i da je izrazio zadovoljstvo zbog privrženosti političkih lidera BiH evropskim integracijama.

Upitan da li očekuje posledice raspleta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kosovske krize u BiH, on je odgovorio odrečno, istakavši da ta zemlja ima svoje "izazove i probleme", ali da nije "talac Kosova".

"Ne postoji nijedan razlog da se meša Bosna sa Kosovom, ali ne mogu da ignorišem činjenicu da je Kosovo deo regiona i da će stvarati neku atmosferu u regionu. U tom smislu, sve je povezano, ali ne direktno. Sve je u rukama političara u BiH", rekao je Lajčak.

Lajčak je rekao da je tokom razgovora čuo mišljenje Tadića vezano za situaciju u BiH, regionu i Kosovu.

Lajčak je u Beogradu razgovarao i sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem.

Oni su se složili da je neophodno sačuvati ustavni poredak BiH koji se zasniva na Dejtonskom mirovnom sporazumu.

"Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda. To je činjenica oko koje nema dileme, rekao je Lajčak.

On je dodao da niko nema pravo da dovodi u pitanje postojanje Republike Srpske, ali i BiH.

Jeremić je istakao da je "Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, životno zainteresovana za očuvanje ustavnog poretka" u BiH i da ne namerava da se ni na koji način meša u unutrašnje stvari svog suseda.

"Srbija nema nameru da bude dublje umešana u unutrašnje stvari BiH, sem principijalnog stava da se sve odluke moraju donositi konsenzusom sva tri naroda. Srbija, u tom smislu, ostaje garant Dejtonskog sporazuma. Sve ostalo su unutrašnje stvari", rekao je Jeremić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.