Izvor: B92, 10.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak: Smene i oduzimanja pasoša

Sarajevo -- Visoki predstavnik u BiH suspendovao zamenika direktora policije Republike Srpske za obuku Dragomira Andana na zahtev iz Haga.

Miroslav Lajčak je takođe proglasio nekoliko zakona i doneo odluku o oduzimanju pasoša od 93 osumnjičena za ratne zločine ili učesće u mreži pomagača haških begunaca, od kojih je 35 zaposleno u policiji RS. Radi se o imenima povezanim sa tzv. "srebreničkom listom".

Lajčak je izdao nalog za smenu bivšeg direktora policije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a sadašnjeg zamenika direktora policije za obuku Dragomira Andana, na zahtev suda u Hagu i u konsultacijama s tim sudom.

"Radi se o tehničkoj meri koja ima za cilj da se spreči da Andan koristi svoj položaj i nastavi delovanje kao član mreže podrške ratnim zločincima", izjavio je Lajčak.

Dodao je da očekuje sada da vlasti u RS sprovedu istragu protiv Andana, uključujući podršku optuženima za ratni zločin.

Lajčak je rekao da je za njega saradnja sa sudom u Hagu prioritet, kako bi se izgradilo poverenje među narodima Bosne i Hercegovine.

"Nakon nekoliko meseci konsultacija i razgovora sa domaćim institucijama, postalo je jasno da domaći organi za sprovođenje zakona nemaju sva zakonska sredstva koja su im potrebna da rade ono što im je zadatak", rekao je on.

"Zato sam potpisao niz naloga i odluka koji će tužilaštvu i policiji olakšati sprovođenje istraga i krivično gonjenje osoba osumnjičenih za ratne zločine i onih koji im pomažu da izbegnu pravdu", rekao je Lajčak.

Dodao je da je doneo i Zakon o putnim ispravama, koji će optuženima za ratne zločince, a koji su osuđeni pred Sudom BiH, otežati bekstvo iz zatvora.

Prema njegovim rečima, lokalna policija u celoj BiH počela je da oduzima putne isprave od 93 osobe koje su pod istragom zbog ratnih zločina, odnosno učestvovanja u mrežama koje pomažu beguncima od pravde optuženim pred sudom u Hagu.

"Graničnoj policiji takođe je skrenuta pažnja na ove ljude", rekao je Lajčak.

Dodao je da su 93 osobe predmet istrage koju je nedavno pokrenuo tužilac BiH, te da je većina na takozvanoj srebreničkoj listi.

"Od 93 osobe, 35 je zaposleno u policiji Republike Srpske, koja ih je danas suspendovala s dužnosti", rekao je Lajčak.

Lajčak je doneo danas i nekoliko zakona. Među njima su i izmene Zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mera.

Slovački diplomata je doneo i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o ličnim kartama državljana BiH, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o putnim ispravama BiH i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH.

Dodik: Odluke u okviru ovlašćenja

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su današnje odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Miroslava Lajčaka u okviru ovlašćenja koja poseduje visoki predstavnik u BiH.

Dodik je istakao da neće prihvatiti nikakvo nametanje odluka ukoliko one nisu u vezi sa pitanjem ratnih zločina i saradnje sa Haškim tribunalom, dodajući da neće prihvatiti odluke visokog predstavnika koje bi zadirale u reformske procese u BiH.

Stvari koje je život "pojeo"

Odbor Skupštine Republike Srpske za ustavna pitanja utvrdio je predloge izmena 17 članova Ustava RS. Cilj je usklađivanje sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, izjavio je novinarima predsednik tog odbora Igor Radojičić.

"Deo promena odnosi se na stvari koje je život 'pojeo' - na smrtnu kaznu, termin Savezna Republika Jugoslavija, ili Sarajevo kao glavni grad RS", rekao je Radojičić, koji je i predsednik parlamenta RS.

On je rekao da se izmene odnose i na preciziranje pretpostavke nevinosti, zabranu ropstva i proterivanja svojih državljana i na preciziranje prava na okupljanje, javne proteste i izražavanje mišljenja.

Radojičić je istakao da bi se svi predlozi izmena Ustava u septembru mogli naći pred Skupštinom, nakon čega će uslediti izjašnjavanje o nacrtu, koji će pre toga ići na javnu raspravu.

Predsednik parlamenta je objasnio da za svaki od ustavnih amandmana treba da glasa dvotrećinska većina poslanika i da izmene moraju da dobiju većinsku podršku svih klubova u Veću naroda RS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.