Lajčak: RS da pokaže ozbiljnost

Izvor: B92, 11.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak: RS da pokaže ozbiljnost

Beograd -- Lideri Republike Srpske moraju da prestanu da provociraju međunarodnu zajednicu i da pokažu da su ozbiljan i državotvorni partner, kaže za B92 Miroslav Lajčak.

Miroslav Lajčak izjavio je da predstavnici RS moraju da počnu da sarađuju sa drugim entitetom na stvaranju stabilne federacije. On je, gostujući u emisiji "Poligraf" na TV B92, rekao da u BiH ne postoji politička zrelost i prave odluke koje bi ubrzale evroatlantske integracije, ali da je to jedini put >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da međunarodna zajednica radi na tome.

On je ponovio da postoji još mnogo problema koje treba rešiti i da je to razlog zbog čega su još uvek prisutni međunarodni zvaničnici.

Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak rekao je da je bliska saradnja između Republike Srpske i Srbije zagarantovana Dejtonskim sporazumom, ali da sa tim moraju biti upoznati i ostali entiteti u Federaciji kako se ne bi razvijali neprijateljski odnosi.

On navodi da predstavnici RS moraju da prestanu da optužuju i provociraju međunarodnu zajednicu i sve institucije zajedničke države, i da pokažu da su ozbiljan i državotvorni partner.

Tadić razgovarao s Lajčakom

Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, nedvosmisleno podržava teritorijalnu celovitost BiH, rekao je predsednik Srbije Boris Tadić u razgovoru s Miroslavom Lajčakom.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Tadić je rekao i da se Srbija ne meša u unutrašnja politička zbivanja u BiH i "ne deli lekcije" tamošnjim liderima.

U tom kontekstu, dodaje se u saopštenju, predsednik Srbije smatra neprimerenim izjave predsednika Hrvatske, koji je u više navrata kritikovao premijera RS Milorada Dodika.

"Niko na Balkanu nema ni političko ni moralno pravo da deli lekcije drugim liderima", rekao je Tadić.

Ali, Lajčak smatra da ni izjave Harisa Silajdžića, a pre svega predsednika Hrvatske Stjepana Mesić, ne doprinose političkoj stabilnosti.

"Tako da nemam šta da krijem, nisam srećan zbog takvih stavova i takvih teških optužbi. Nije to prvi put, i bilo bi dobro da gospodin Dodik i prestavnici Republike Srpske dokažu svojim konkretnim potezima i akcijama da nema razloga za takve stavove Republike Hrvatske”, kazao je Lajčak.

On smatra da nije iskorišćen trenutak za pomirenje koji je nastao hapšenjem Radovana Karadžića, već su usledile nove međusobne optužbe koje su pogoršane oslobađajućom presudom za Nasera Orića.

To dokazuje da u BiH ne postoji politička zrelost koja bi evroatlantske integracije postavila kao primarni cilj za sve entitete, kaže Lajčak. On smatra da zbog velikog broja problema, međunarodna zajednica mora ostati prisutna u BiH.

"Međunarodna zajednica je puno investirala u BiH u poslednjih 13 godina. Zaustavila je rat, napravila je mnogo da BiH postane jedna funkcionalna država. Investirala je u političkom, ljudskom, u finansijskom i drugom vidu”, rekao je Lajčak.

"Međunarodna zajednica želi samo jedno - da ode tog dana kad bude ubeđena da, nakon odlaska, sve ovo se neće izgubiti”, kazao je on.

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak kaže da je međunarodna zajednica svesna šta je sve postignuto u BiH, ali da postoji još mnogo stvari koje moraju biti realizovane, pre svega članstvo u Evropskoj uniji.

Možete pogledati snimak gostovanja Miroslava Lajčaka u emisiji "Poligraf" na TV B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.