Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Dec.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak: Nisam kriv što BiH manje napreduje nego region

BANJA LUKA - Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak rekao je da on, kao ni međunarodna zajednica, nisu krivi što BiH nazaduje u odnosu na druge zemlje regiona.

Lajčak je u izjavi novinarima u Banjaluci uputio poziv političarima BiH da se manje bave njime i međunarodnom zajednicom, a da više razmišljaju o uzrocima nezaposlenosti i korupciji u BiH, kao i pitanjima zašto država ne napreduje na putu ka evropskim integracijama.

Osvrućući se na jučerašnej pismo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koje je uputio bošnjački član Predsedništva BiH Haris Silajdžić Savetu bezbednosti UN u kome je optužio međunaronu zajednicu za stanje u BiH, Lajčak je rekao da Silajdžić stvara političku krizu u zemlji.

"Silajdžiću je najednostavnije okriviti međunarodnu zajednicu", rekao je Lajčak.

On je naveo da Silajdžić ima političku platformu koja je legitimna i na nju ima pravo, ali "u kapacitetu predsednika političke stranke".

"Ali, ako nastupa u UN kao predsednik države onda nema prava da gura svoju političku platformu već da govori u ime svih naroda ove zemlje, jer u protivnom stvara političku krizu, kao što je i stvorio", rekao je Lajčak.

On je podsetio da je Silajdžić tada prouzrokovao održavanje vanredne sednice Skupštine RS sa svim negativnim posledicama, posebno otežanu političku atmosferu u zemlji.

"Tražim od ljudi koji nastupaju u ime države da se tako i ponašaju, kao državnici, a ne kao sitni političari ili politikanti. Imamo plan koji se zove Eeopska integracija i nema druge alternative", rekao je Lajčak.

On je kazao da ga niko neće isprovocirati na poteze koji bi imali vrlo teške i nepredvidive posledice.

"Političari u BiH kritikuju visokog predstavnika umesto da pogledaju u ogledalo i zapitaju se zašto BiH nije ispunila uslove za liberalizaciju viznog režima", rekao je Lajčak.

On je dodao da će građani BiH "patiti zbog toga za razliku od građana Srbije, Crne Gore i Makedonije".

Lajčak je rekao da političari trebaju da se pitaju zašto ne postoji državno telo za borbu protiv korupcije i zašto je izveštaj Evropske komisije o napretku, izveštaj o nenapretku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.