Lajčak: Koristiću bonska ovlašćenja

Izvor: B92, 14.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak: Koristiću bonska ovlašćenja

Miroslav Lajčak

Sarajevo -- Miroslav Lajčak izjavio da će u BiH koristiti ovlašćenja koja mu daju mogućnost da nameće zakone i smenjuje političare.

"Svestan sam svih svojih ovlašćenja i kompetencija. Naravno da nemam nameru da kažem da neću koristiti neka ovlašćenja. Ona su mi i data da bih ih koristio ako to bude potrebno", izjavio je novi visoki predstavnik u BiH za sarajevski "Dnevni avaz".

On je kazao da oseća veliku odgovornost prema misiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja je pred njim i da je svestan svih kompetencija koje ima na raspolaganju, kao i očekivanja domaće i međunarodne javnosti.

"Verujem da ćemo biti u stanju zajedno sarađivati na takav način da će to biti uspešno za BiH. Vreme od imenovanja do preuzimanja dužnosti iskoristiću na najbolji mogući način. Pripremaću se za misiju, razgovarati sa svim relevantnim igračima na terenu, tako da od 1. jula možemo odmah početi s ozbiljnim radom", rekao je Lajčak.

Izjavio je da će kao novi visoki predstavnik provoditi aktivnosti u okviru svog mandata i da ne želi "izaći van njega".

Prema njegovim rečima, Kosovo nema veze s BiH i zato "ne treba previše spekulisati, niti tražiti paralele tamo gde ih nema".

Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira u Briselu doneo je u petak odluku da imenuje ambasadora Miroslava Lajčaka za budućeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Lajčak će naslediti sadašnjeg visokog predstavnika, nemačkog diplomatu Kristijana Švarc-Šilinga, čiji mandat ističe 30. juna ove godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.