Kvantaš opet u centru Valjeva

Izvor: Press, 06.Sep.2010, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kvantaš opet u centru Valjeva

Prodavci voća i povrća ne idu više na kvantašku pijacu već svoju robu prodaju na parkingu u centru Valjeva, kod novog hrama. Preduzeće koje gazduje pijacama na gubitku, a u nevolji su komunalci koji ne stižu da uklone hrpe smeća koje prodavci ostavljaju za sobom
Kvantaška pijaca u Beloševcu na periferiji Valjeva, gde je pre dve godine izmeštena iz centra grada, zvrji prazna. Voće i povrće prodaje se na parkingu kod novog hrama i u >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << blizini zelene pijace. Iz JKP „Polet", koje gazduje kvantaškom pijacom, upozoravaju da to preduzeće mesečno gubi 300.000 dinara zbog toga što prodavci nelegalno prodaju robu u centru Valjeva i optužuju komunalnu inspekciju da ne obavlja svoj posao!
Na kvantaškoj pijaci u Beloševcu više nema prodavaca. Oko 50 trgovaca voćem i povrćem na veliko u cik zore svoje kamione i kombi vozila dovozi na nekadašnju kvantašku pijacu u centru Valjeva, koja je pre tri godine pretvorena u parking prostor za potrebe novoizgrađenog hrama. Voće i povrće prodaju u ranim jutarnjim satima, kako bi izbegli kontrolu komunalnih inspektora.
- Pijaca u Beloševcu je asfaltirana i pripremljena za stočnu, kvantašku i autu-prodaju, ima video-nadzor, čuvarsku službu, opremljen i ograđen prostor za skladištenje robe, ali je praktično prazna. Od januara je većina trgovaca prestala da prodaje robu na novoj kvantaškoj pijaci, a mi smo nemoćni da zaustavimo nelegalnu prodaju i sprečimo gubitke preduzeća. Bezbroj puta sam se obraćao raznim inspekcijama i gradskim službama, ali bezuspešno. U komunalnoj službi, u kojoj radi 25 inspektora, kažu da nemaju dovoljno ljudi, da niko ne može da dođe u pola četiri ujutro kad se u centru okupljaju preprodavci, jer su njihovi inspektori do kasno u noć angažovani na kontroli ugostiteljskih objekata - kaže šef pijace u Beloševcu Prvoslav Adžić.
Gubi i država
U „Poletu" kažu da zbog prodaje voća i povrća u centru Valjeva na parkingu i okolnim ulicama u blizini valjevske zelene pijace ne gubi samo njihovo preduzeće.
- Gubi i država, kojoj uredno izmirujemo PDV od svakog izdatog mesta na kvantaškoj pijaci. Ovaj problem može jedino da se reši ukoliko lokalna samouprava stane na put nelegalnoj prodaji voća i povrća na parkingu i po ulicama, iz higijenskih, zdravstvenih i drugih razloga - navodi Adžić.
Šef parking službe JKP „Vidrak" Jovan Bogdanović kaže da trgovci za sobom svako jutro ostavljaju hrpe smeća, što je nedopustivo za prostor u blizini hrama, u samom centru Valjeva.

- Ne možemo da stignemo da operemo i očistimo smeće koje ostave za sobom. Ostavljaju gajbe, otpatke od voća i povrća, ali ne možemo da stanemo tome na put. Dok nije uvedeno elektronsko plaćanje parking, taj prostor smo obezbeđivali rampom koju smo spuštali svake večeri u 20 časova. Sada to ne možemo, jer se nekoliko puta dogadilo da na parkingu ostane „zarobljeno" vozilo čiji je vlasnik uredno platio parkiranje. Nakon toga odlučili smo da se postavi lanac, ali neko ga je pokidao i izvalio stubove na kojima je bila postavljena fizička prepreka. Obraćali smo se komunalnoj inspekciji i saobraćajnoj policiji, ali je izostala njihova reakcija - kaže Bogdanović.
Krenuli za kupcima
Trgovci voćem i povrćem na veliko kažu da im se prodaja u Beloševcu ne isplati jer im ne donosi zaradu kakvu su imali na staroj kvantaškoj pijaci u centru grada.
- Moramo da se snalazimo. Niko ovo ne radi iz besa, od ove prodaje živi 50 porodica, a u Beloševcu nismo imali nikakvu zaradu, već samo štetu, jer nam je roba propadala čekajući kupce kojih skoro nije ni bilo. Ovde nam dolaze kupci iz Valjeva, ali i svih okolnih opština Kolubarskog okruga - navodi jedan od trgovaca.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.