Kupi hrvatskog studenta

Izvor: Politika, Tanjug, 23.Maj.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kupi hrvatskog studenta

Zagreb – Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta i Akademije primenjenih umetnosti iz Rijeke, koji više od mesec dana protestuju tražeći besplatno visokoškolsko obrazovanje, održali su na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića protestnu akciju pod nazivom „Kupi hrvatskog studenta”.

Kako bi dokazali da znanje nije roba, oni su ispisali „barkod” na čela i legli na zemlju, čekajući da ih neko kupi za po 10.000 kuna (oko 1.360 evra). >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Akcija je izazvala veliku pažnju lokalnih medija, ali i građana koji su se u velikom broju okupili oko dvadesetak „ležećih studenata”, izražavajući mišljenje za ili protiv akcije i protesta uopšte.

Mnogi od njih potpisali su peticiju podrške studentskom protestu i zahtevu za besplatno visokoškolsko obrazovanje koju je do sada na više mesta u gradu potpisalo preko 85.000 ljudi.

Studenti su danas delili i novine koje, naslovom „5 do 12”, imitirajući formu lista „24 sata”, predstavljaju studentske stavove i ismevaju ministra nauke i obrazovanja Dragana Primorca, rektora zagrebačkog univerziteta Aleksu Bjeliša i pojedine profesore koji se suprotstavljaju studentskom protestu.

Studenti u novinama pitaju kako nema novca za obrazovanje, a ima 15 milijardi kuna (oko dve milijarde evra) za modernizaciju vojske, 1,5 milijardi kuna (oko 200 miliona evra) za izgradnju sportskih dvorana, ili 700 miliona kuna (oko sto miliona evra) kojima se najvećim fudbalskim klubovima oprašta dug državi.

Tanjug

[objavljeno: 23/05/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Hrvatski studenti ponovo na ulicama

Izvor: RTS, 23.Maj.2009

Studenti hrvatskih univerzita ponovo protesuju pod sloganom - "Znanje nije roba". Na Trgu Bana Jelečića danas izveden performans "Kupi hrvatskog studenta", cena 10.000 kuna...Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta i Akademije primenjenih umetnosti iz Rijeke, koji više od mesec dana protestuju...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.