Kula bez kupališta

Izvor: Press, 13.Avg.2010, 06:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kula bez kupališta

Ovog leta nije otvoren gradski bazen, ne koristi se ni jezero Kompanije „Rodić MB", a u Velikom bačkom kanalu niko se ne kupa jer je zagađen
Kula ovog leta nema nijedno kupalište. Gradski bazen nije otvoren, a ne koristi se ni jezero Kompanije „Rodić MB". U Velikom bačkom kanalu koji protiče kroz grad niko se ne kupa jer je celom dužinom zagađen. Građani su potpisivali peticiju da se osposobi bazen, ali lokalni čelnici tvrde da >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << je to zahvat koji prevazilazi mogućnosti opštinskog budžeta.
Bazenom je prethodnih sedam godina upravljao Plivački klub „Hajduk", čiji predsednik Jovan Vasiljević kaže da je opštinska vlast ove godine odbila da odobri 200.000 dinara za pripremu bazena za kupališnu sezonu.
Tražili sitne popravke
- Tražili smo skromnu finansijsku podršku da uradimo najneophodnije popravke i obezbedimo 3.000 litara hlora za dezinfekciju vode, a sve ostale troškove bismo pokrili prihodima od ulaznica i organizovanja škole plivanja. Tako smo radili prethodnih leta, kad je bazen, uz masovan odziv kupača, radio svakog dana od 8 do 23 sata, a klub je tokom sezone uspevao da obuči blizu 200 neplivača. Sakupili smo 250 potpisa građana, a mogli smo i 2.500, za peticiju koju smo uputili predsedniku SO Kula Željku Kovaču da nam omogući da se obratimo odbornicima sa zahtevom da podrže otvaranje bazena. Nije nam dozvolio, a bez ikakvog odjeka ostali su i apeli predsedniku opštine Svetozaru Bukviću - kaže Vasiljević.

Gradski bazen bio je u sastavu Rekreacionog centra fabrike „Kulski štofovi", a pošto nije vraćen hipotekarni kredit, pripao je Metals banci, koja je nedavno prerasla u Razvojnu banku Vojvodine. Vasiljević ističe da je banka i ovog leta, kao i dosad, bila spremna da bazen ustupi na korišćenje opštini, uz saglasnost da se on preda na upravljanje PK „Hajduk" bez ikakve nadoknade, jer joj je cilj da bazen funkcioniše, a ne da bude ruglo.
Visoki troškovi za jezero
Zamenik predsednika opštine Kula Damjan Miljanić kaže da je bazen u katastrofalnom stanju i da sa 200.000 dinara ne bi mogao da se dovede u red.
- Pumpe su dotrajale, korito bazena je napuklo od podzemnih voda i skroz ruinirano, pločice su okrnjene... Sanacija bazena zahteva velika ulaganja, koja nisu mogla da budu obezbeđena iz opštinske kase. Jeste javni interes da bazen radi, ali 200.000 dinara za njegovo krpljenje bile bi bačene pare jer ne bi bio uklonjen rizik od  nebezbednosti za kupače - kaže Miljanić.

Na izlazu iz Kule prema Vrbasu, pored puta nalazi se jezero Kompanije „Rodić MB", sa vodenim toboganom, trambolinom, dečjim igralištem, sportskim terenima, karting stazom i travnjacima, koje je privlačilo velik broj kupača i rekreativaca. Jezero ove godine nije primilo kupače, jer, prema rečima Damjana Miljanića, kompanija nije mogla da napravi računicu za pokrivanje troškova kupališta, iako je opština bila spremna da pomogne.
- Jezero se punilo prečišćenom vodom iz Velikog bačkog kanala, koja se posle vraćala u kanal, za šta su „Vode Vojvodine" naplaćivale nekoliko miliona dinara godišnje. Za kompaniju je ta nadoknada postala neisplativa, pa su Kuljani ostali i bez drugog kupališta - kaže Miljanić.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.