Krpeljni meningitis u Gorskom Kotaru, zarazili se sirovim mlekom

Izvor: RTS, 17.Jul.2019, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krpeljni meningitis u Gorskom Kotaru, zarazili se sirovim mlekom

U mestu Lokve u Gorskom Kotaru zamalo je proglašena epidemija krpeljskog meningitisa, gde je kod šest osoba konstatovano to oboljenje.
Poslednjih  dana mesto Lokve je skoro proglasilo epidemiju krpeljskog meningitisa.  Stanje epidemije proglašava se kada se u kratkom vremenu zarazi sedam osoba, a svi od iste bolesti, piše Novi list.

U Lokvama je ta brojka stala na šest, uz napomenu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je jedan od tih šestoro zaražen meningoencefalitisom, koji uzrokuje krpelj na klasičan način, ubodom krpelja koji je pokupio negde u šumi.
Epidemiolog Marinka Kovačević objasnila je da je do oboljenja došlo jer su koze došle u dodir sa krpeljima, a zaraza je onda prešla na mleko.
"To nije bezazlena bolest i troje ljudi završilo je u bolnici, a ono što je dobro je da je, bar kako sada stvari stoje, napredovanje te bolesti zaustavljeno jer nemamo novih prijava obolelih osoba", kaže i poručuje da mleko treba prokuvavati.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Krpeljni meningitis u Gorskom Kotaru - Zarazili se sirovim mlekom

Izvor: RTV Pink, 17.Jul.2019

Prethodnih dana u mestu Lokve u Gorskom Kotaru zamalo je proglašena epidemija krpeljskog meningitisa, gde je kod šest osoba konstatovano to oboljenje.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.