Krojačica iz Hrvatske prevarila Reebok

Izvor: Vesti-online.com, 02.Dec.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krojačica iz Hrvatske prevarila "Reebok"

Američki sud u Njujorku proglasio je hrvatsku državljanku Sonju Antičević krivom za učestvovanje u ilegalnoj trgovini deonicama, tzv. aferi "Reebook", i izrekao joj novčanu kaznu od 5,7 miliona dolara.

Sudija Kimba Vud u ponedjeljak je odredio da Sonja Antičević mora da vrati 2,63 miliona dolara koje je stekla nezakonitom trgovinom deonicama i da mora da plati još 3,08 miliona dolara kazne.

Slučaj "Reebook" u kojem je skupina osumnjičenih na temelju poverljivih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << informacija o poslovnim planovima kupila deonice te kompanije, a zatim ih prodala nakon što im je skočila cena, otkrivena je 2005. godine. Tužioci su na suđenju kazali da su oni trgovali na temelju dojava o spajanju kompanija, što je uključivalo i Adidasovu kupovinu konkurentne kompanije "Reebok International Ltd".

Sonja Antičević, koja je tada imala 63 godine, optuživana je da je na svoje ime imala otvorena dva brokerska računa koji su korišćeni za ilegalnu trgovinu.

Bivši Goldmanov broker David Pajčin, rođak Sonje Antičević, i njegov kolega Eugene Plotkin, koji je osmislio prevaru, na sudu su izjavili da se osećaju krivim zbog svoje uloge i nezakonite zarade od 6,7 miliona dolara.

"Činjenice ukazuju na to da je Antičevićeva igrala važnu ulogu time što je olakšala Pajčinu da prikrije tragove o trgovanju temeljenom na poverljivim informacijama. Antičevićeva ipak nije bila jedan od glavnih i sama nije ilegalno trgovala ili prenosila bilo kakve poverljive informacije", rekao je sudija u obrazloženju presude i dodao da je za razliku od ostalih uključenih u prevaru Antičevićeva bila uključena u samo pet od deset tačaka optužnice.

Sonja Antičević, penzionisana krojačica iz Omiša, nije se pojavljivala na suđenju.

Prema navodima američkih medija, Pajčin je u januaru 2008., nakon što je priznao krivicu, bio osuđen na zatvorsku kaznu koje je obuhvatilo vreme koje je do tada proveo u pritvoru.

Tada je pušten na trogodišnju uslovnu slobodu, ali pre godinu dana sud je informisan da nadležne službe Pajčinu više ne mogu ući u trag i da veruju da je napustio zemlju. On je, prema američkim medijima, morao da vrati 6,7 miliona dolara.

Plotkin, koji je prema optužnici organizovao ilegalnu trgovinu i priznao krivicu, prenosi Hina, osuđen je na 57 meseci zatvora, dok su drugi učesnici osuđeni na manje zatvorske kazne u rasponu od dve do tri godine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.