Izvor: B92, 17.Apr.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kritike zbog Jasenovca

Beograd, Zagreb -- Odluka Predsedništva Hrvatskog sabora da se za komemoraciju ubijenim kvislinzima na Blajburgu odvoji više novca nego za komemoraciju žrtvama Jasenovca izazvala je burne reakcije.

Za obeležavanje stradanja ustaša u Blajburgu biće izdvojeno pet puta više budžetskih sredstava nego za komemoraciju žrtvama logora Jasenovac, a hrvatski parlament je pokrovitelj obeležavanja 63-godišnjice zbivanja u Blajburgu. Žalbu protiv te odluke uložiće srpski zastupnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Saboru, a svoje nezadovoljstvo izrazio je i predsednik Stjepan Mesić.

Hrvatski sabor doneo je odluku kojom je stradanje ustaša u Blajburgu proglasio značajnijim događajem za tu državu nego što je proboj logoraša iz nacističkog kampa Jasenovac.

Predsedništvo Sabora odlučilo je da iz ukupne sume kojom raspolaže, od 600.000 kuna, odnosno 82.000 evra, 500.000 kuna bude izdvojeno za obeležavanje, kako je napisano, Spomendana blajburške tragedije i Križnog puta.

Ostatak, odnosno 100.000 kuna, namenjeno je za sećanje na žrtve logora u Jasenovcu.

Protiv takve odluke bili su poslanici opozicione Socijaldemokratske partije, koji smatraju da je novac trebalo ravnomerno raspodeliti.

Reagovao je i hrvatski predsednik Stjepan Mesić, rekavši da je Jasenovac, u odnosu na Blajburg, jedno od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu

"Treba reći i jednu istinu. Nijedan poginuli u Jasenovcu nije kriv ni za jednog na Blajburgu, ali su mnogi na Blajburgu krivi za mnoge u Jasenovcu", kazao je Mesić.

Predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac kaže da će politički predstavnici Srba tražiti da se odluka Sabora izmeni i da se preispita dosadašnja praksa te institucije da bude pokrovitelj obeležavanja stradanja ustaša u Blajburgu.

„Hrvatski sabor ima razlog da bude distanciran u odnosu prema pokroviteljstvu takve svečanosti s obzirom na to da je pitanje Blajburga služilo za relativizaciju istine o Drugom svetskom ratu; služilo za to da se potceni važnost i simboličko mesto stradanja nedužnih civila pripadnika različitog naroda nad kojima je u NDH izvršen genocid", rekao je Pupovac.

I dok se, kako prenose hrvatski mediji, i od svetski poznatog borca protiv nacizma Efraima Zurofa moglo čuti da je to sramotan potez hrvatskog parlamenta, Predsedništvo Sabora poručilo je da je odluka posledica inertnosti rukovodilaca Jasenovca.

Potpredsednik Sabora Ivan Jarnjak tvrdi da su organizatori komemoracije na Blajburgu tražili 500.000 kuna za plaćanje troškova, dok iz Jasenovca nije zatražena ni kuna - već samo pokroviteljstvo Sabora. To je potvrdila i upravnica Spomen područja Jasenovac Nataša Jovičić.

"Nismo nikada do sada nijedne godine kod Sabora aplicirali za takva sredstva. Jer mi smo javna ustanova i nas finansira Ministarstvo kulture. Međutim, kada smo saznali da postoji ta mogućnost, mi ćemo naknadno aplicirati, i ja mislim da bi bilo uredu da dobijemo pola-pola", kazala je Jovičićeva.

Proslava u čast Pavelića

Izraelski Centar "Simon Vizental" oštro je kritikovao hrvatsku emigraciju u Australiji, koja je u jednom restoranu u Melburnu organizovala proslavu u čast ustaškog glavešine Ante Pavelića, preneli su danas hrvatski elektronski mediji pisanje izraelskog lista "Džeruzalem post".

Direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof ocenio je da je odavanje počasti Paveliću, čija je genocidna politika dovela do smrti na stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma, velika uvreda za svaku nacističku žrtvu i svakog ko se borio protiv rasizma i genocida.

Zurof je, kako je naveo izraelski list, podsetio da ovo nije prvi put da hrvatska emigracija u Australiji otvoreno podržava nacističke ratne zločince u Hrvatskoj.

Streljanja u Blajburgu dogodila su se poslednjih dana Drugog svetskog rata, maja 1945. godine. Tada je ubijen veliki broj ne samo ustaša, već i četnika i slovenačkih kvislinga. Uzdizanje blajburškog mita u Hrvatskoj počinje 90-ih godina, tokom vladavine Franje Tuđmana.

"Vrlo brzo Blajburg postaje protivteža Jasenovcu, uprkos tome što 1990. godine Srećko Pšeničnih, Pavelićev zet, jedno vreme poglavnik NDH u izbeglištvu, kaže da je u Blajburgu ubijeno 10.000 ljudi. Do sredine 90-ih u Hrvatskoj kruže informacije o 80.000, o 200.000. Nedavno je u Saboru pomenuto i 600.000 ubijenih u Blajburgu", objašnjava istoričar Čedomir Antić.

Da Jasenovac dosad nije dobijao nikakva sredstva od Sabora za organizaciju komemoracije, potvrdio je i istoričar Slavko Goldštajn, koji je i pokrenuo priču o obnovi zapuštenog spomen područja Jasenovac.

Međutim, Goldštajn ističe da hrvatska država ne zanemaruje Jasenovac.

"Za Jasenovac se nikad nije dalo 100.000, uvek manje, ali se dalo posebno milion kuna za obnovu spomenika i dalo se za ponovnu izgradnju tih objekata. Vi ne možete reći da je to izraz većeg poštovanja prema Blajburgu nego prema Jasenovcu", smatra Goldštajn.

Komemoracija u Jasenovcu biće održana u nedelju, u sećanje na žrtve logora, kojih je po službenoj hrvatskoj istoriografiji oko 100.000, kao i na proboj poslednjih 1.000 logoraša 21. aprila 1945, u kome je preživelo samo desetak ljudi.

Komemoracija ustašama, domobranima i ostalim kvislinzima koji su poginuli u borbama nakon kraja rata i kapitulacije sila Osovine, izgubivši tako međunarodnu pravnu zaštitu, ili koji su pobijeni u sedmicama nakon kraja rata, održava se početkom maja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mesić: Više novca za komemoraciju žrtvama Jasenovca

Izvor: Blic, 17.Apr.2008

Predsedništvo Sabora odlučilo je da dodeli pet puta više novca za obeležavanje 63-godišnjice Blajburga, nego za obeležavanje iste godišnjice u Jasenovcu, gde su stradale na stotine hiljada Jevreja, Srba i Roma tokom Drugog svetskog rata. Niz hrvatskih udruženja je oštro osudilo odluku kojom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.