Krišto: Odluka Incka udar na institucije BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Mar.2011, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krišto: Odluka Incka udar na institucije BiH

SARAJEVO, BANJALUKA -

Predsednica Federacije BiH Borjana Krišto izjavila je danas da je odluka visokog predstavnika Valentina Incka da suspenduje dve odluke Centralne izborne komisije (CIK) udar na institucije BiH.

Krišto, inače članica HDZ BiH, ocenila je odluku Incka "direktnim udarom na institucije sistema BiH kojom se dovode u pitanje dignitet, razlog postojanja, ali i sve ranije odluke CIK-a BiH, jedinog nadležnog tela za zakonito sprovođenje izbora i jedinog autentičnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tumača Izbornog zakona BiH".

Predsednica Federacije naglasila je da je Incko prekršio svoja ovlaštenja ignorišući institucije BiH.

CIK je 24. marta zaključio da izbori za predsednika i potpredsednika Federacije BiH nisu sprovedeni u skladu sa Izbornim zakonom i da se moraju poništiti.

Komisija je takođe zaključila da nedavni izbori za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH nisu sprovedeni u svih 10 kantona u skladu sa Izbornim zakonom, čime nisu ispunjeni uslovi za njegovo konstituisanje.

Te odluke danas je poništio visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, navodeći da će presuda Ustavnog suda FBiH u tom sporu biti obavezujuća.

U Sarajevu je pre dve sedmice konstituisan Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, bez delegata dve hrvatske partije (HDZ BiH i HDZ 1990), zbog čega je Izborna komisija BiH prošle sedmice poništila izbor predsednika i potpredsednika Federacije.

Džombić: Incko izašao iz okvira svog mandata

Nalogom da privremeno suspenduje odluke Centralne izborne komisije BiH u vezi sa formiranjem vlasti u Federaciji BiH (FBiH), visoki predstavnik je na najgrublji način izašao iz okvira svog mandata i "demonstrirajući samovolju, pogazio institucije BiH", ocenio je u izjavi Srni predsednik Vlade Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić.

"OHR treba da ode iz BiH, a svojom posljednjom odlukom visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, to je više nego ikada i potvrdio", rekao je Džombić.

On je istakao da je visoki predstavnik pokazao da jedan njegov nalog sutra može da poništi čak i rezultate demokratskih izbora i volju naroda, što je, kako je ocenio, tragično.

"Pravna kvalifikacija za ovu odluku `'da je bila potrebna zbog pravne neizvesnosti u FBiH` nema uporište, ako se zna da bi Ustavni sud FBiH ove sedmice trebalo da zauzme stav o ovom pitanju. Ili to možda visoki predstavnik već zna kako će presuditi Ustavni sud FBiH?", naveo je Džombić.

On je istakao da je BiH daleko od demokratije, napretka i razvoja, dok je u ovoj zemlji prisutan OHR.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD podupire Inzka, hrvatske stranke najavljuju tužbe

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Mar.2011

SARAJEVO - Američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini priopćilo je u ponedjeljak kako "snažno podupire" nalog visokog međunarodnog predstavnika za BiH Valentina Inzka o privremenoj suspenziji odluka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP), kojima su proglašeni nezakonitim izbor čelnika Federacije...

Nastavak na SEEbiz.eu...

VLAJKI: BIH OKUPIRANA U KORIST BOŠNJAKA

Izvor: Kurir, 29.Mar.2011, 15:33

BANJALUKA - Potpredsednik Republike Srpske (RS) Emil Vlajki ocenio je da nalog visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da ukine odluke Centralne izborne komisije (CIK) u vezi sa formiranja organa vlasti u Federaciji BiH pokazuje da je Bosna i Hercegovina "okupirana i kolonizovana zemlja"..."Ta okupacija...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.