Kristijan Amanpur: Ceo svet zna za Srebrenicu, šteta što nema rezolucije

Izvor: Vesti-online.com, 14.Jul.2015, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kristijan Amanpur: Ceo svet zna za Srebrenicu, šteta što nema rezolucije

Novinarka CNN, Kristijan Amanpur, koja je za ovu televiziju izveštavala tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, ocenila je da je razočaravajuće što Rezolucija o Srebrenici nije usvojena u Savetu Bezbednosti Ujedninjenih nacija i što je Rusija uložila veto.

- Rezolucija bi bila još jedno formalno priznanje te činjenice i vrlo je razočaravajuće da je Rusija odlučila da ne krene tim putem - rekla je Amanpur gostujući u emisiji sarajevske redakcije regionalne televizije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << N1, tokom koje nije pomenut napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici.

Amanpur je podsetila da je Međunarodni krivični sud i Sud za ratne zločine okarakterisao zločin u Srebenici kao genocid i procesuirao izvršitelje, a da je svet, kako je rekla, svestan te činjenice.

Novinarka CNN, koja je izveštavala o ratu u bivšoj Jugoslaviji, istakla je da sukob u Bosni i Hercegovini bio velika mrlja na međunarodnoj savesti i masovni neuspeh kolektivne sigurnosti. Ocenila je da je Srbija u mnogo većoj meri demokratska država nego devedesetih godina i naglasila da uvek treba imati u vidu da su građani Srbije svrgnuli s vlasti tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

- Politika i dalje nije savršena. Još postoji mnogo napetosti i potrebno je dosta da se uradi na političkom planu da bi ceo region Balkana postao stvaran deo Evrope – rekla je novinarka CNN.

Na konstataciju voditelja da mnogi u Srbiji smatraju da je bila protiv Srba za vreme rata i da se zalagala za vojnu intervenciju protiv bosanskih Srba, kao i bombardovanje Srbije 1999. godine, Amanpur je rekla da je samo govorila istinu.

- Mislim da sam držala ogledalo u kojem su se oni videli i to im se nije sviđelo – rekla je Amanpur, koja je prisustvovala obeležavanju 20. godišnjice zločina u Srebrenici.

Amanpur novo lice Srbije vidu u teniseru Novaku Đokoviću i naglašava da je ta generacija nova realnost Srbije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.