Kraljev krst vraćen Žiči

Izvor: Press, 23.Okt.2010, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljev krst vraćen Žiči

Krst koji je kralj Aleksandar poklonio manastiru posle šest decenija ponovo je tamo gde mu je mesto. Nestao je tokom Drugog svetskog rata i decenijama se nalazio u muzeju u Nemačkoj Krst koji je kralj Aleksandar Obrenović 1889. godine povodom miropomazanja poklonio Žiči ponovo je u manastiru. Krst se više od šest decenija nalazio u Nemačkoj. On je juče prikazan našoj javnosti. Kraljevački novinari, snimatelji i policajci koji su bili u obezbeđenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << imali su čast da prvi iz profanog sveta celivaju krst koji je tokom Drugog svetskog rata odnet iz razrušene Žiče.Protojerej stavrofor Ljubinko Kostić rekao je da sve u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a posebno u manastiru Žiča, raduje što je vraćen krst, izuzetan primer duhovnog i materijalnog blaga Srbije.
- Posle dugog putešestvija, krst se vratio svojoj kući, tamo gde pripada i gde mu je mesto - rekao je protojerej Kostić.
Stojeći krst star nešto više od 120 godina ima središte od drveta ukrašenog reljefom. Pretpostavlja se da su pozlaćeno srebro filigranskim radom obradili i dragim kamenjem ukrasili prizrenski majstori. Na dnu pozlaćenog postolja je natpis: „Aleksandar Prvi, po milosti Božjoj i volji narodnoj kralj Srbije, manastiru Žiča na dan svoga miropomazanja 20. juna 1889. godine". Krst je pred kamere i fotoaparate iznet u posebnom baršunom postavljenom sefu.
Vojnik ga dao biskupiji
Ne zna se kada je tačno krst nestao iz manastira Žiča, teško oštećenog u bombardovanju oktobra 1941. godine. Zna se da je od 1946. godine bio u muzeju biskupije u nemačkom gradu Paderbornu, kome ga je priložio nepoznati vojnik. Krst je bio izložen u muzeju, pa ga je tamo, zahvaljujući natpisu, 1991. godine prepoznao protojerej Tomislav Marković koji je službovao u Nemačkoj. Prošlo je još 12 godina dok su SPC i država Srbija 2003. podneli zahtev za vraćanje krsta, a zatim još sedam dok ceo proces povratka nije okončan. Prota Toma ovaj dan nije dočekao, jer je preminuo 2004. godine.
Krst je predstavnicima SPC vraćen u utorak, 19. oktobra, na Tomindan u Ambasadi Srbije u Berlinu. Osim vladike žičkog Hrizostoma i vladike bačkog Irineja, ovom događaju je prisustvovao i jeromonah Jakov.
- Sam čin primopredaje krsta u ambasadi bio je vrlo svečan. Krst nam je simbolično predat iz ruku paderbornškog nadbiskupa Hansa Jozefa Bekera. On je istakao da mu je posebno drago što se krst vraća Žiči u vreme kad ovaj manastir obeležava osam vekova postojanja - ispričao je jeromonah Jakov.
Traži se mesto za krst
Koliko se zna, ne postoji fotografija krsta u Žiči od pre Drugog svetskog rata. Pretpostavlja se da je jedini živi akter tog vremena arhimandrit Jovan Radosavljević iz bratstva manastira Blagoveštenje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, koji je u to vreme bio iskušenik u Žiči i koji je i napisao knjigu o postradanju manastira tokom Drugog svetskog rata.
Prema rečima prote Ljubinka Kostića, krst će biti čuvan u manastiru Žiča, a narednih dana biće odlučeno gde će i na koji način vernicima biti dostupan i gde će trajno biti postavljen.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.