Kraj istrage o smrti Trajkovskog

Izvor: B92, 04.Dec.2013, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj istrage o smrti Trajkovskog

Sarajevo -- Nova istraga međunarodnog tima o padu aviona kad je poginuo makedonski predsednik Boris Trajkovski sa saradnicima i posadom, biće završena do kraja januara.

Glavni istražilac i predsednik Komisije za vazduhoplovstvo pri Ministarstvu saobraćaja i komunikacija BiH, Omer Kulić rekao je za tursku agenciju Anadolija da će "istraga biti završena krajem januara kada će se obratiti javnosti".

"Našim izveštajem će biti stavljena tačka na slučaj Trajkovski. Definitivno", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Kulić, prenose sarajevski mediji.

Istražioci su u međuvremenu obavili razgovor sa poznatim makedonskimadvokatom Ignatom Pančevskim, koji već godinama javno tvrdi da je

Trajkovski ubijen i da je to međunarodna zavera, zbog čega je pokrenuta nova istraga.

"Pančevski je rekao da on dokaze nama neće dati, jer on te dokaze čuva da ih eventualno iznese pred Ujedinjene nacije. Mi ćemo u našem izveštaju verovatno tako i napisati, dakle, da to nije u našoj nadležnosti, da njegovi elementi ne stoje, odnosno da on nama nije prezentovao izveštaje koji bi bili relevantni za dokaz onog što je on tvrdio", naveo je Kulić.

Takođe, u sklopu ovog slučaja istražioci su poslali dva instrumenta iz aviona na veštačenje u inostranstvo.

Istraga o padu aviona "kinger" ponovo je otvorena u januaru 2013. godine na zahtev Makedonije, nakon prikupljenih dopunskih dokaza makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Avion makedonske vlade, u kojem su se nalazili predsednik Makedonije Boris Trajkovski, savetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MIP Mile Krstevski, članovi obezbeđenja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski, pao je 26. februara 2004. godine na području sela Rotimlje u Hercegovini.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je formirao Savet ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi sletanja na Mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u Matića brdo".

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nikoga nije optužilo za avionsku nesreću kod Mostara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.