Krađe automobila obaraju rekorde

Izvor: Politika, 26.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krađe automobila obaraju rekorde

U prošloj godini na području Trebinja „pozajmljeno” oko 100 putničkih vozila

Trebinje – Učestale krađe automobila u Trebinju postale su ozbiljan problem. U 2007. godini na području koje pokriva Centar javne bezbednosti Trebinje ukradeno je sto putničkih automobila. Od tog broja, samo u novembru i decembru, trideset i pet vlasnika ostalo je bez četvorotočkaša. Ovakav neslavan rekord doprinosi lošem imidžu grada. Tako se u poslednje vreme građani iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << susednih gradova Herceg Novog i Dubrovnika ređe odlučuju za kupovinu u Trebinju. To ne iznenađuje jer su se neki od njih, umesto sa punim torbama, kući vratili bez automobila. Prema podacima CJB Trebinje, lane je ukradeno sedam vozila sa tablicama Herceg Novog.

Krađe automobila mogle bi se, uslovno rečeno, podeliti u dve grupe – krađe vrednih vozila radi prodaje na crnom tržištu i krađe zbog ucenjivanja vlasnika. Za vraćanje automobila ucenjivači naplaćuju iznose od nekoliko stotina do nekoliko hiljada maraka.

Iako su oštrice građanske kritike zbog ovog problema uglavnom usmerene ka policiji, u Centru javne bezbednosti tvrde da preduzimaju „sve potrebne mere kako bi otkrili počinioce i smanjili broj ovih krivičnih dela”.

– Od sto prijavljenih krađa u 2007, radnici CJB Trebinje su 59 vozila vratili vlasnicima. Od toga, jedan broj ukradenih vozila vratili su sami vlasnici i to plaćajući otkup. Prema našim podacima, na takav način vraćeno je jedanaest vozila, ali svi nisu prijavljeni pa se procenjuje da ih je i više od trideset, kaže načelnik CJB Trebinje Goran Zubac. On upozorava da je neprijavljivanje krađe i plaćanje otkupa kojem građani često pribegavaju u stvari saučesništvo u krivičnom delu.

– Jedan broj građana sarađuje sa policijom i u svim tim slučajevima vozila su vraćena. Međutim, građani koji ne sarađuju saučestvuju u krivičnom delu i doprinose da se ova pojava umnožava, jer suština za kriminalce jeste da uzmu novac za ukradeno vozilo, kaže Zubac.

Protekle godine je podneto 12 krivičnih prijava protiv 24 lica za koja je dokazano da se bave krađama vozila i iznudama.

Da kriminalcima ne manjka snalažljivosti govori podatak da su brojkom od sto prijavljenih krađa obuhvaćena i takozvana fingirana krivična dela, kada se prijavi krađa koja se u stvari nije desila.

Događa se, naime, da kriminalci iznajme automobil u rentakar agenciji, najčešće u susednoj Crnoj Gori, prodaju ga na crnom tržištu, a potom u Trebinju prijave da ima je automobil ukraden.

Deo prijavljenih krađa se odnosi i na osiguraničke prevare, kada vlasnik prijavi da mu je vozilo ukradeno kako bi naplatio odštetu od osiguranja. Dokazana su i tužilaštvu prosleđena dva takva slučaja.

S. Pešut

[objavljeno: 27/01/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.