Kovač: Posetiću Beograd kad Srbija dobije novu vladu

Izvor: RTS, 13.Apr.2016, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovač: Posetiću Beograd kad Srbija dobije novu vladu

Ministar spoljnih poslova Miro Kovač rekao je da Hrvatska sa Srbijom želi kvalitetne odnose za koje je porebna zdrava podloga i dodao da će posetiti Srbiju nakon izbora, kada se konstituiše nova vlada.
Odgovarajući na pitanje HDZ-ovog zastupnika u Hrvatskom saboru Josipa Bilavera kako će se Hrvatska pozicionirati u okruženju s obzirom na to da je sa susedima u nedavnoj prošlosti imala mnogo problema >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i otvorenih pitanja, Kovač je podsetio da je od početka mandata posetio gotovo sve susedne zemlje i da je, utvrdio je, uspeo na bolje da promeni atmosferu u tim odnosima.

"Problemi ostaju, normalno ne ide to preko noći, ali nema više verbalnih duela i nema vređanja. Niko iz hrvatske vlade ne vređa političare iz susednih država. Znači, bavićemo se stvarnim problemima, a ne ličnim pitanjima", rekao je Kovač.
Hrvatska sa Srbijom želi "zdrave i kvalitetne odnose za koje je potrebna zdrava podloga”.
“Imamo neke zahteve koji su legitimni, mi ih formuliramo kao zemlja članica EU, a to je važno za evropeizaciju Srbije i za normalne odnose između suseda", rekao je Kovač.
Ponovio je da Hrvatska traži da se u pregovarački okvir za Srbiju ugradi zaštita manjina, odnos s Haškim sudom i stavljanje van snage Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih tela u postupku za ratne zločine.
"Želimo da se s tim prestane. Ne može biti Srbija policajac za celu bivšu Jugoslaviju, to nije prihvatljivo, to nije u skladu sa dobrosusedskom politikom i to će morati da se promeni", rekao je Kovač.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kovač: Posetiću Beograd kad Srbija dobije novu vladu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Apr.2016

Ministar spoljnih poslova Miro Kovač izjavio je da će posetiti Srbiju nakon izbora, kada se konstituiše nova vlada i dodao da Hrvatska sa Srbijom želi kvalitetne odnose za koje je potrebna zdrava podloga...Kovač je to rekao odgovarajući na pitanje HDZ-ovog zastupnika u Hrvatskom saboru Josipa Bilavera...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.