Kosorova zadovoljna zbog istrage

Izvor: B92, 07.Nov.2013, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosorova zadovoljna zbog istrage

Zagreb -- Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor zadovoljna je zbog odluke o pokretanju istrage o njenom prisluškivanju, dok je bila na mestu predsednika vlade.

Kosorova je zadovoljna odlukom ministra unutrašnjih poslova Ranka Ostojića da pokrene istragu o navodima odbrane Ive Sanadera da je prisluškivana dok je bila na premijerskoj dužnosti i da imaju dokumenta o tome da je Kosor, navodno, tražila da Sanader bude procesuiran.

Kosor je dodala da je zanima nastavak te >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << priče, ne zbog sebe, nego zbog institucije predsednika vlade i vlade u celini. Ona je u sredu izjavila da prvi put čuje za taj dokument.

Ostojić je kazao danas da bivša premijerka sigurno nije bila prisluškivana, ali da policija istražuje da li su nad njom sprovođene "neke druge mere".

Kosor je ponovila da stoji iza svake svoje poruke i razgovora koji je vodila kao premijerka.

"Sve je to bilo u jeku velikog posla koji smo sprovodili da bismo završili pregovore za ulazak u EU... Nikakve naloge nikome, nijednoj instituciji i nijednom pojedincu nisam davala za progon bilo koga, a isto tako nisam ni izdavala naredbe da se zaustavi bilo šta što su nezavisne institucije radile. I to je činjenica koju treba do kraja istražiti i u ovom slučaju", naglasila je Kosor.

Ona je dodala da će još videti šta će, kao građanka uraditi, pošto policija obavi svoj posao, jer, kako je istakla, nadzor bilo čijih kontakata telefonom i putem poruka nije moguć, bez obzira o kome se radi, a da nije dat nalog institucija.

"Jako je važno da se to sada do kraja razjasni, ne zbog mene, nego zbog funkcionisanja pravne države u celini", rekla je Kosor.

I predsednik saborskog Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu bezbednost Miroslav Tuđman izjavio je da nije upoznat s dokumentima koje je spominjala Sanaderova odbrana.

Odbor će taj slučaj istražiti tek ako primi zahtev, ili prigovor, što se do sada nije dogodilo, rekao je Tuđman, a prenosi Hina.

Ostojić je ranije kazao da bivša premijerka sigurno nije prisluškivana, ali da policija istražuje da li su nad njom sprovođene "neke druge mere".

On je rekao da ne može da komentariše postupke koji su u toku, ali da sa sigurnošću može da potvrdi da je naložio proveru tih navoda.

"Ono što je već za sada utvrđeno i sigurno je - da nije bilo prisluškivanja, ali će se proveriti ostala pitanja koja se mogu odnositi na neke druge mere", izjavio je.

Bivša premijerka juče je najavila da će od nadležnih institucija zatražiti da istraže kojim dokumentima je odbrana bivšeg šefa vlade i HDZ-a Ive Sanadera, kome se sudi za korupciju, želela da dokaže njenu navodnu komunikaciju s Državnim tužilaštvom i navodne pritiske da Sanader bude procesuiran.

Inače, Zagrebački Županijski sud nije prihvatio predlog Sanaderove odbrane da tezu o političkom progonu njihovog branjenika "dokažu" dokumentima iz kojih proizilazi da je Jadranka Kosor tužilaštvu slala svedoke koji su teretili bivšeg premijera.

Odbrana smatra da je sud odbio relevantan policijski dokument iz 2011. sastavljen u vreme kada se istrazivalo "curenje" informacija o postupcima protiv bivšeg premijera, prenela je agencija Hina.

Sanader je prvooptuženi u slučaju Fimi media, najvećoj korupcionaškoj aferi u hrvatskoj politici.

On, njegova stranka HDZ, nekoliko stranačkih funkcionera i službenika, kao i vlasnica marketinške firme Fimi media, optženi su za izvlačenje novca iz državnih institucija i firmi za stranacki crni fond ali i za privatne džepove.

Sanaderova odbrana tvrdi da je on žrtva političkog progona, a Tužilaštvo je u više navrata odbacivalo tvrdnju o političkom progonu ističući da su optužbe protiv Sanadera potkrepljene brojnim dokazima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kosor zadovoljna istragom,zbog pravne drzave

Izvor: Blic, 07.Nov.2013

Bivša premijerka Jadranka Kosor zadovoljna je odlukom ministra unutrašnjih poslova Ranka Ostojića da pokrene istragu o navodima odbrane Ive Sanadera da je prisluškivana dok je bila na premijerskoj dužnosti i da ima dokumenta o tome da je Kosor, navodno, tražila da Sanader bude procesuiran...Kosor...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.