Koridor života sprečio genocid

Izvor: Vesti-online.com, 05.Mar.2012, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Koridor života" sprečio genocid

General-pukovnik Novica Simić, koji je u petak preminuo nakon duže i teške bolesti, biće sahranjen danas na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija".

Bitke generala čije će se ime naći u istorijskim udžbenicima uz najslavnije srpske vojskovođe, izučavaju se na svetskim vojnim akademijama kao primeri vojnih operacija vođenih po svim međunarodnim ratnim i humanitarnim pravilima.

Najznačajnija među njima, "Koridor života", značila je ne samo spas za skoro dva >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << miliona Srba Krajine, nego i temelj za RS.

- Novice, hoću do Vidovdana da imamo koridor, makar to bila kozja staza, jer nam deca umiru - kazao je general Momir Talić nakon smrti 12 banjalučkih beba u bolnici zbog nedostatka boca kiseonika.

- Bili smo prepušteni tihom umiranju. U takvoj situaciji bilo je probiti se ili umreti tiho i polako. Da nije bilo akcije "Koridor" doživeli bismo treći genocid na kraju 20. veka - prisećao se general Simić vremena u okruženju.

- Planirano je da operacija traje mesec dana, ali njen osnovni cilj ostvaren je za tri dana - pričao je general.

Kao komandant Taktičke grupe 1 od generala Momira Talića dobio je zadatak da učini ono što nikada niko nije - da pređe Trebavu.

- Ko mi je protivnik? - pitao je tada pukovnik Simić generala Talića.

- Modriča je lako pala, izgubili smo sedam vojnika - sećao se general Simić.

A u Modriči je našao dokumentaciju koja mu je potvrdila da je za neprijatelja imao 107. brigadu HVO-a, a ne "neki bataljončić".

- Generale, to nije bio bataljončić, kao što ste kazali, nego 107. brigada HVO-a - kazao je pukovnik Simić svom nadređenom generalu Taliću.

- Ajde paša, šta je brigada za tebe? - šeretski mu je odgovorio general Talić.

- Jadan bataljončić, ali slab - odgovorio je general Talić.

U zoru 24. juna 1992. godine, počela je operacija "Koridor".

Neprijatelj je obmanut. Teško je bilo pomisliti da su srpske snage izabrale teško prohodan planinski put preko Trebave, da se glavne snage tu usmere i udare u bok neprijatelja, izbijaju pred Modriču i oslobađaju je.

- Drugi dan smo ostvarili osnovni cilj - probili koridor.

Predaha nije bilo, pojurio je u pomoć Taktičkoj grupi 2, pa je generalu Taliću predložio da forsira reku Bosnu i udari u bok Odžaka, kako bi se neprijatelj "razvukao". U trećoj fazi izazov je bio Odžak, mesto koje nikada nije pokorila nijedna vojska. General koji je bio samo viteške bitke, plašio se da njegovi ljuti Krajišnici ne bi naneli zlo civilima. Naredio je da ni slučajno ne smeju da napadnu pravac kojim se stanovništvo izvlačilo. Vojnički čestito, protivniku je uvek ostavljao mogućnost da se izvuče. Nakon dva dana čekanja, ušao je u napušten Odžak.

Uprkos vojničkoj veličini general Simić je ostao skroman. Oko njega nikada nije bilo pompe, u javnosti se gotovo i nije pojavljivao, a i kada bi se pojavio bilo je to tiho, nenametljivo.

Dan nakon oslobađanja Odžaka 13. jula 1992. godine zove general Talić pukovnika Simića i pita: "Napadaš li ti to danas?" Na to će Simić: "Ne napadam."

- Jesi l' ti normalan, pa oni beže, a ti ne napadaš, oni su u panici! - galamio je general.

- Ne napadam, prešao sam u gonjenje, a to je sasvim druga borbena radnja - objasnio je tada pukovnik Simić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sahranjen general-pukovnik Novica Simić

Izvor: BanjalukaLive.com, 05.Mar.2012

General pukovnik VRS Novica Simić sahranjen je danas u 13 sati na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija". Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas da je pokojni general-pukovnik Vojske Republike Srpske Novica Simić dao pečat VRS i simbolizovao njene izvorne vrijednosti. Dodik...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.