Korak nazad u saradnji Srbije sa Hagom

Izvor: VOA, 08.Jun.2016, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Korak nazad u saradnji Srbije sa Hagom"

Predsednik Haškog tribunala Karmel Ađijus izrazio je razočaranje zbog nedavnih odluka Suda u Beogradu da ne izruči troje funkcionera Srpske radikalne stranke i naglasio da Srbija ima obavezu da u potpunosti sarađuje s Tribunalom. "To je ozbiljan korak unazad po pitanju saradnje sa Tribunalom i neprihvatljivo nepoštovanje prvenstva zakona Tribunala nad domaćim zakonima Srbije", rekao je Ađijus na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj radu Haškog tribunala i tužilaštva u proteklih šest meseci i saradnji Srbije sa međunarodnim sudom za ratne zločine izvršene na teritoriji bivše Jugoslavije. Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc takođe je izrazio žaljenje što je - kako se izrazio - "Srbija skrenula sa puta pune saradnje" i istakao da u ovoj, konačnoj fazi rada Tribunala, saradnja država ostaje ključna radi okončanja mandata suda do kraja 2017. Bramerc je istakao da pozitivan odnos u regionalnoj saradnji povodom osude ratnih zločina jenjava. "Previše političara i javnih ličnosti demantuje već uspostavljene istine, raspirujući etničke tenzije i ponavljajući nacionalističke slogane prošlosti", zaključio je Bramerc.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Bramerc: Srbija odstupila od pune saradnje s Hagom

Izvor: EurActiv Srbija, 09.Jun.2016, 12:05

Predsednik i glavni tužilac Haškog tribunala, Karmel Adjijus i Serž Bramerc, obavestili su 8. juna Savet bezbednosti UN da Srbija u proteklih godinu i po dana nije izvršila naloge tog suda za hapšenje troje funkcionera Srpske radikalne stranke (SRS) koji su optuženi za nepoštovanje suda. Adjijus...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.