Izvor: B92, 03.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koordinator za Srebrenicu

Sarajevo -- Visoki predstavnik Evropske unije u BiH Kristijan Švarc-Šiling imenovao je Kliforda Bonda za koordinatora za Srebrenicu.

Bivši američki ambasador u BiH će raditi sa svim organizacijama uključenim u rešavanje pitanja Srebrenice i pronalaženje praktičnih rešenja za poboljšanje uslova života. Srebrenička udruženja, međutim, ne odustaju od svojih političkih zahteva, a najvažniji od njih je izdvajanje Srebrenice iz Republike Srpske. Takav stav Kancelarija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << visokog predstavnika OHR-a ne prihvata.

Imenovanje koordinatora za Srebrenicu trebalo bi da bude prelomni momenat u rešavanju trenutne političke krize oko statusa te opštine.

"Kao izaslanik visokog predstavnika, ambasador Bond u ime međunarodne zajednice obavljaće dužnost lica za kontakt sa organima vlasti na državnom, entitetskom i lokalnom nivou u vezi sa pitanjima koja se odnose na područje Srebrenice, uključujući i Bratunac", navodi se u saopštenju.

Kako je OHR već ranije izneo stav da je promena političkog statusa Srebrenice neprihvatljiva i nemoguća, glavni pravci delovanja koordinacionog tela, koje će sačinjavati predstavnici oba entiteta i Saveta ministara, trebalo bi da budu usmereni na ekonomska pitanja.

Koordinator će, kako je pojasnio portparol OHR-a Mario Brkić, usmeravati aktivnosti na poboljšanju životnih uslova za sve stanovnike Srebrenice.

Američki diplomata Kliford Bond obavljao je dužnost ambasadora SAD u BiH od oktobra 2001. do avgusta 2004. godine. U tom periodu Bond je bio član Izvršnog odbora Fondacije koja se brinula o izgradnji i održavanju Memorijalnog centra u Potočarima kod Srebrenice.

Hoće li prihvatiti Srebreničani

Pitanje o kojem se u OHR-u ne govori, ali se o njemu razmišlja, jeste da li će Inicijativni odbor Srebreničana prihvatiti formiranje koordinacionog tela i imenovanje koordinatora kao konačno rešenje njihovih zahteva.

Činjenica je da jedan od najznačajnijih zahteva srebreničkih udruženja ima politička obeležja, daje malo nade da će Srebreničani prihvatiti koordinatora kao rešenje za njihove probleme.

Predsednik Inicijativnog odbora za promenu ststusa Srebrenice Ćamil Duraković tvrdi da Srebreničani malo šta znaju o budućoj misiji koordinatora za njihov grad.

Bez obzira kakvi budu rezultati novog koordinacionog tela, Srebreničani ne odustaju od svog ključnog zahteva – izdvajanja Srebrenice iz ingerencija Republike Srpske i njene organizacije kao državnog distrikta.

Kako kaže Duraković, tvrdnje OHR-a da je promena statusa nemoguća i neprihvatljiva, Srebreničani ne prihvataju.

Koordinator za Srebrenicu, kako sada stvari stoje, dolazi na svoju dužnost u ambijentu nepoverenja Srebreničana prema domaćim vlastima, ali i međunarodnim institucijama.

Njegov zadatak će, međutim, imati značaja na drugom planu, od kojeg bi stanovnici Srebrenice doista mogli imati koristi.

Srebreničani tvrde da su brojne organizacije pod okriljem pomoći Srebrenici u poslednjih desetak godina oprale ogroman novac i da su se mnogi obogatili na nevoljama Srebreničana.

Koordinacija ulaganja u Srebrenicu svakako će, bar delimično, prekinuti takvu praksu i uvesti red u maglovite poslove oko pomoći Srebrenici.

Rajkroft: Srebrenici treba bolji život

Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Rajkroft izjavio je u Banjaluci da zbog svoje istorije Srebrenica zahteva posebnu pažnju, ali da to ne znači i poseban status za tu opštinu.

"Razumem snažne emocije i nekada strašne ljutnje koje možda građani Srebrenice u određenim trenucima osećaju, i upravo zbog toga su Velika Britanija i ostale zemlje uradile mnogo baš u tom regionu", rekao je Rajkroft posle razgovora s predsednikom RS Milanom Jelićem.

On je naglasio da rešenje i odgovor za probleme u Srebrenici nisu poseban status, jer tu se onda u suštini radi o promeni Ustava, što zahteva dvotrećinsku većinu u parlamentu.

"Mislim da je puno odgovornije i konstruktivnije fokusirati se na ono što se može učiniti, a to je da se poboljša status građana koji tamo žive", rekao je Rajkroft.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.