Izvor: B92, 03.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konferencija o nestalima u Beogradu

Beograd -- U organizaciji Fonda za humanitarno pravo održava se konferencija "Sudbina nestalih na Kosovu".

Otvarajući konferenciju u hotelu "M" direktorka FHP Nataša Kandić izjavila je da je svrha tog skupa, između ostalog, da deo javnosti u Srbiji pokaže da priznaje žrtve sukoba na Kosovu. "U ovom trenutku nigde na terenu bivše Jugoslavije nema odgovornosti zvaničnih institucija za proces otkrivanja istine. Bez institucija nema pune, zvanične istine koja će obavezati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sadašnje i buduće generacije", rekla je Nataša Kandić.

Bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović je, govoreći u uvodnom delu konferencije, istakao da u Srbiji još ne postoji "sistemski pristup" procesuiranju odgovornih za ratne zločine. Čović je ocenio da su procesi koji se u Srbiji vode protiv optuženih za ratne zločine deo "neiskrene" kampanje dodvoravanja međunarodnoj zajednici kako bi se vlasti u Beogradu "prikazale što demokratičnijim".

"Ja ne mogu da pričam o tuđim zločinima, dok ne rešemo stvari u vezi sa zločinima počinjenim u naše ime. Masovne grobnice su naša bruka. Neću da govorim o Albancima, jer njihove grobnice su njihova bruka. Moramo da utvrdimo ko je to činio u naše ime", rekao je Čović.

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, tokom i posle sukoba na Kosovu i Metohiji nestalo je 5.950 osoba. U međuvremenu, sudbina 3.462 osobe je razjašnjena: 1.353 su nađene žive, mrtvih je nađeno 1.916, a 193 slučaja su zatvorena iz administrativnih razloga.

Zaključno sa 15. novembrom 2005. na listi MKCK je 2.488 osoba čija sudbina još nije rasvetljena. Prema podacima FHP kao nestali se vode 1.785 Albanaca, 538 Srba i 165 pripadnika ostalih nacionalnih zajednica koje su nastanjivale Kosovo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.