Konak na planini Somini

Izvor: Politika, 18.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konak na planini Somini

Nikšić – Na planini Somini, na nadmorskoj visini od oko 1.600 metara, oko 75 kilometara od Nikšića, na samoj granici između Crne Gore i Republike Srpske, pre dva dana osveštan je konak manastira Sv. Preobraženja gospodnjeg.

Crnogorski mitropolit Amfilohije je pre 12 godina osveštao temelje ovog hrama i blagoslovio njegovu gradnju koju su pomogli Radomir Š. Lučić i drugi donatori, dok su Tomo i Novica Baćović iz tog kraja darovali imanje na kome je hram sagrađen. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „U znak sećanja, za dušu svog sina i sinovca Miodraga koji je poginuo početkom devedesetih godina prošlog veka na Trebinjskom ratištu u odbrani vere i imena srpskog”, Baćovići odlučiše da zemlju poklone crkvi.

U unutrašnjosti hrama koji je sagrađen na najlepšem mestu na celom području Banjana, postavljene su spomen ploče sa oko 800 imena poginulih boraca sa prostora Grahova, Golije, Banjana, Oputne Rudine, Kamenska, Nikšićke Rudine i dela Hercegovine u periodu od 1941. do 1946. godine. Ispisana su imena i 12 boraca, pripadnika bivše JNA koji su poginuli na hercegovačkom ratištu u periodu od 1991. do 1996. godine.

Ovaj manastirski konak je podignut pored desetak izvora, na velikoj nadmorskoj visini, bogatoj četinarskom šumom na prostoru gde je pre više od šest decenija dr Niko Miljanić, poreklom iz ovog kraja, nameravao da izgradi bolnicu za plućne bolesti. Zbog udaljenosti ovog mesta od grada i loše saobraćajnice, bolnica za plućne bolesti izgrađena je u Brezoviku na petom, umesto 75. kilometru.

R. Vukićević

[objavljeno: 19/06/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.