Konačno hrvatsko-slovenački samit

Izvor: B92, 24.Feb.2009, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačno hrvatsko-slovenački samit

(www.index.hr)

Ljubljana, Pariz -- Kao što se i očekivalo, današnji sastanak premijera Slovenije i Hrvatske nije doneo rešenje problema granice.

Borut Pahor i Ivo Sanader nisu nimalo približili stavove. Nakon susreta, slovenački premijer Borut Pahor rekao je da će Slovenija podržati medijaciju, koju je kao rešenje predložila Evropska komisija, dok je hrvatski premijer smatrao da pre medijacije treba dati priliku hrvatsko-slovenačkoj komisiji pravnih stručnjaka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da završe svoj započeti posao.

Prema Sanaderovom mišljenju, ta komisija treba da pripremi polazišta za rešavanje spornih pitanja granice pred nadležnim međunarodnim sudom, koji Hrvatska i dalje vidi kao najbolje rešenje.

Sa druge strane, slovenački premijer je najavio da će on svojoj vladi i odboru za spoljnu politiku slovenačkog parlamenta predložiti da prihvati ponudu o medijaciji, koju je dao Oli Ren u ime Evropske komisije.

Istovremeno, Ivo Sanader je, nakon susreta u zamku Mokrice, ostao pri stavu da su otvorena granična pitanja zapravo bilateralna pitanja Hrvatske i Slovenije, a ne evropska pitanja, i da ih kao takve treba i rešavati.

Zbog toga je danas Pahor ponovo upozorio da, ukoliko ne dođe do napretka pri rešavanju spornih graničnih pitanja, Slovenija neće povući svoju blokadu hrvatskih pregovaračkih poglavlja za članstvo u EU.

Pahor ostaje pri slovenačkom stavu da je Hrvatska tim poglavljima priložila i sporne dokumente, koji prejudiciraju pitanje granice sa Slovenijom.

To je prvi susret Pahora i Sanadera od dolaska Pahora na čelo slovenačke vlade u novembru prošle godine i otkako su se odnosi između dve susedne države zaoštrili pošto je Slovenija zaustavila nastavak pristupnih pregovora Hrvatske sa Evropskom unijom.

Uprkos tome da je NATO već nervozan zbog mogućeg referenduma u Sloveniji, koji mu kvari vremenske planove za aprilski, jubilarni vrh, a EU obe strane poziva na tihu diplomatiju, u Hrvatskoj i dalje padaju teške reči na račun slovenačke politike.

U Sloveniji se nastavlja sakupljanje 40.000 potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma, na kome i dalje insistira jedan od inicijatora, do sada malo poznata vanparlamentarna Stranka slovenačkog naroda, čiji je jedan od viđenijih članova Andrej Šiško, bivši vođa mariborskih navijača "Viola" ("Ljubičica"), koji se trenutno nalazi u zatvoru zbog pokušaja ubistva.

Dok premijer i predsednik Slovenije pozivaju građane da ne daju svoje potpise za referendum, autsajderska stranka, koja ima 1.400 članova i koja je na poslednjim izborima dobila 2.626 glasova, i dalje poziva na potpisivanje jer, kako su zapisali, "treba zaustaviti slovenačku kvislinšku politiku saradnje sa okupatorom".

Zajednička izjava dvojice premijera, kojima je ovo prvi susret od formiranja nove slovenačke vlade u novembru, predviđena je za posle podne.

Sarkozi želi da pomogne

Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju je "značajan" za "stabilnost na Balkanu", ocenio je u Parizu francuski predsednik Nikola Sarkozi nakon razgovora sa hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

"Francuski predsednik je rekao do koje mere je važno da se Hrvatskoj omogući da uđe u EU" i da je to "važno za ekonomsku i političku stabilnost Balkana i Unije", navodi se u saopštenju iz Jelisejske palate.

Dodaje se da je Sarkozi spreman da "pomogne da se pronađe rešenje" za spor oko granice između Hrvatske i Slovenije, koja je članica EU, "kako bi se omogućilo da se nastave pregovori (Zagreba) o pridruživanju EU".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.