Komunalna policija u Požarevcu bez krova

Izvor: Press, 22.Nov.2010, 01:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komunalna policija u Požarevcu bez krova

Komunalna policija u Požarevcu nema uslove da počne da radi iako je njen start formalno označen 8. novembra, predstavljanjem u Skupštini Srbije
I pored višemesečnih priprema, za devetoro komunalnih policajaca grad do danas nije obezbedio prostorije za rad, službena vozila i neophodnu opremu. Jedino što trenutno poseduju jesu uniforme sa oznakom grada i uverenje o položenim ispitima, dobijenim nakon obuke od 70 dana.
Nebojša Lukić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << načelnik Komunalne policije u Požarevcu, ističe da će u početnom periodu komunalni policajci upoznavati građane sa načinom i delokrugom svog rada.
- Koliko građanima znači uvođenje komunalne policije jasno svedoči podatak da dnevno imamo oko 100 njihovih poziva - kaže Lukić.
U Požarevcu treba da bude 15 komunalnih policajaca, na svakih 5.000 stanovnika po jedan, ali zbog uštede u budžetu doneta je odluka da odeljenje komunalne policije broji devet članova. Na konkurs su primljeni četiri kandidata i načelnik, dok su preostala četiri mesta zauzeli već zaposleni radnici Gradske uprave. Kada se budu stvorili finansijski uslovi, Požarevac će imati optimalan broj komunalnih policajaca i oni tada neće raditi po pozorničkom, već po patrolnom sistemu, što znači da će ih biti najmanje po dvoje na terenu.
Gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević kaže da narednih dana komunalni policajci treba da dobiju i službene legitimacije, vozila, palice, lisice, lampe i pištaljke, ali će na trajni smeštaj morati da čekaju malo duže.
- Komunalna policija trenutno je smeštena u prostorijama gradskog uslužnog centra, jer nema sopstveni prostor. Trajni smeštaj trebalo bi da dobiju u objektu u kojem se nekad nalazila kafana „Bulevar", pošto budu završeni radovi na njegovoj rekonstrukciji - najavio je gradonačelnik.
Prethodnih dana nedoumice u javnosti izazivao je podatak da će komunalni policajci imati pravo da privode građane, kaže Lukić.
- Da bi se ove nedoumice razrešile, treba naglasiti da će se upotreba palice i lisica, kao i privođenje, primenjivati samo u slučajevima gde je komunalni policajac napadnut, zbog čega se napadaču može izreći prekršajna kazna od 10.000 do 50.000 dinara, ili zatvorska kazna od tri meseca do pet godina - rekao je načelnik Lukić.
Na pitanje šta će biti delokrug rada komunalnih inspektora, Lukić je rekao da se on neće menjati.
- Da se građani ne bi dvoumili oko toga šta treba prijaviti komunalnoj policiji, a šta inspektorima, slobodno mogu da se jave najpre nama, a mi ćemo proceniti šta je u čijem delokrugu.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.