Izvor: B92, 02.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komemoracija posvećena Račanu

Zagreb -- U Zagrebu održan komemorativni skup povodom smrti bivšeg predsednika Socijaldemokratske partije i premijera Hrvatske Ivice Račana.

Prisustvovao je hrvatski državni vrh, političari i državnici iz zemlje i inostranstva, predstavnici diplomatskog kora i veliki broj građana. Komemoraciju Račanu, koji je umro u nedelju, otvorila je zamenica predsednika SDP-a Željka Antunović, ističući da je Račan imao viziju demokratske i slobodne Hrvatske, zemlje solidarnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << blagostanja i jednakih šansi za sve njene građane.

Ta je njegova vizija bila ugrađena u široku i pravednu socijal-demokratsku ideju, u čije je jačanje i širenje Račan ugradio najbolje godine svog života, rekla je ona.

"Želeo je stvoriti demokratsku Hrvatsku i uvesti je u Evropu. Umro je Ivica Račan, ali ne i njegova ideja", rekao je predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, uz ocenu da je Hrvatska sa Račanom izgubila borca za univerzalne vrednosti, ljudsku slobodu, pravdu i demokratiju.

Bivši slovenački predsednik Milan Kučan podsetio je da je Račan na poslednjem kongresu jugoslovenskih komunista 1990. godine doneo tešku, hrabru i odgovornu odluku, kada je zajedno sa slovenačkim izaslanstvom napustio kongres "na kojem su pobedili politička sljepoća i zagušljivost".

Naglasio je da je Račan obeležio savremenu hrvatsku politiku političkim, opštim, ljudskim i večitim vrednostima, da se kao premijer pokazao kao prijatelj Slovenije i zagovornik zajedničkog puta dve države u evropsku budućnost.

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder rekao je da je Račan bio veliki državnik i socijal-demokrata, veliki Hrvat i uvereni Evropejac. "Njegova je vizija bila ona veličanstvena evropska ideja o mirnom suživotu njenih naroda", rekao je on. Komemoraciji su prisustvovali i predsednik Sabora Vladimir Šeks, premijer Ivo Sanader, predstavnici političkih stranaka i verskih zajednica, kao i brojni predstavnici javnog i društvenog života Hrvatske.

Datum i mesto sahrane Ivice Račana neće biti objavljeni u javnosti zbog poslednje želje pokojnika da bude sahranjen skromno i uz prisustvo najbližih prijatelja i članova najuže porodice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.