Komemoracija Srbima, prvi put u FBiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2021, 18:18

Komemoracija Srbima, prvi put u FBiH

U Tarčinu kod Sarajeva, u Federaciji BiH, danas je prvi put održana komemoracija posvećena srpskim žrtvama na području tog entiteta, javlja Srna.

Komemoracija je održana ispred nekada koncentracionog logora "Silos", u kojem je u poslednjem ratu bilo zarobljeno više od 600 srpskih civila, od kojih su 24 umrla zbog posledica prebijanja, torture i mučenja glađu.

Na današnji dan 1996. godine, dva meseca nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, zatvoren >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je koncetracioni logor "Silos", kojim je upravljala tadašnja Armija BiH.

Logor je otvoren 11. maja 1992. godine u objektu u kojem se pre rata čuvala pšenica.

U tom logoru, jednom od ukupno 126 na području ratnog Sarajeva, uglavnom su bili zarobljeni civili sa područja Tarčina, Pazarića i drugih okolnih mesta.

Najmlađi među njima bio je 14-godišnji Leo Kapetanović, a najstariji Vaso Šarenac koji je imao više od 85 godina i umro je u "Silosu" na temperaturi koja je uvek bila niža za deset stepeni u odnosu na spoljnu.

Torture nisu bile pošteđene ni žene, od kojih je jedna bila u šestom mesecu trudnoće.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.