Knežević: Nismo protiv izbora Krivokapića, pojasniti zahteve Abazovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2020, 18:21

Knežević: Nismo protiv izbora Krivokapića, pojasniti zahteve Abazovića

Jedan od lidera Demokratskog fronta, Milan Knežević, saopštio je da nije tačno da je iko iz Demokratskog fronta doveo u pitanje Zdravka Krivokapića kao mandatara, ali traže da se pojasne zahtevi Dritana Abazovića.

"Nije tačno da je iko iz DF-a doveo u pitanje Zdravka Krivokapića kao mandatara, vec tražimo da nam pojasni zahteve Dritana Abazovica koji su očigledno ranije bili dogovoreni s Krivokapićem, u kojima traži sve ključne resore u Vladi, uključujući MUP, Upravu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << policije, ANB, Ministarstvo odbrane, Vojno obaveštajnu agenciju, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo pravde. Kao i da DF ne može predlagati svoje najistaknutije srpske političare za članstvo u novoj vladi", naveo je Knežević u saopštenju.

On je, kako prenosi RTCG, istakao da je DF spreman da sutra glasa za predsednika Skupštine iz redova Demokrata i da potpiše kandidaturu za premijera, i da, u krajnjem, da i manjinsku podršku novoj vladi.

"Samo ne pristajemo da budemo poniženi, ucenjeni i reketirani. To nismo dozvolili ni odlazećem režimu, a nećemo ni potencijalnim koalicionim partnerima", zaključio je Knežević u saopštenju.

Mandić: Principi Abazovićeve URA su nešto drugačiji

Predsednik Nove srpske demokratije, članice Demokratskog fronta, okosnice koalicije "Za budućnost Crne Gore", Andrija Mandić, izjavio je da je za formiranje vlasti neophodno prethodno usaglasiti principe, a o tome nema nesuglasica, osim sa strankom Dritana Abazovića.

"Želimo da što pre konstituišuemo novu vladu, ali da se ispoštuju demokratski principi. Ima mnogo političkih subjekata u tri koalicije koje treba da formiraju vladu, pa dogovor ne može biti jednostavan. Nadam se da ćemo sutra imati predsednika skupštine. Ljudi moraju da shvate da je proces dogovaranja komplikovan, ima među nama nesloge, ali to je uvek tako, nikad nije jednostavno", kaže Mandić.

Tvrdi da još nije bilo reči o podeli resora.

"Niko od nas još nije otvarao temu sektora za koje će biti nadležan. Prioritet je da se dogovorimo oko principa i oko programa, a on treba da je okrenut protiv korupcije i kriminala pre svega. Svaka organizacija kandiduje kadrove za sektore koji će najbolje raditi...", naveo je Mandić.

Iako ističe da koalicije sarađuju u dobroj atmosferi, priznaje da postoje razmimoilaženja sa kolegama iz URA.

"Imamo dobru volju da nađemo rešenje na zadovoljstvo svih. Oko principa se slažemo mi i kolege koje predvodi Aleksa Bečić, sa njima nema nikakvog nesporazuma. Međutim, nešto drugačije principe od naših, ima stranka koju vodi Dritan Abazović. Ne mogu da detaljišem oko čega se sve ne slažemo sa njima. Oni deluju demokratski i kosmopolitski, ipak nije sve baš tako. Oni, kao i svi mi, ne smemo da zaboravimo da smo zajedno uspeli da skinemo Mila Đukanovića posle tri decenije i sad treba da nastavimo tako, a ne da neki izmišljaju toplu vodu", naglasio je Mandić.

Na pitanje ima li razmimoilaženja među članovima Nove srpske demokratije i Zdravka Krivokapića, kaže da ima jedna.

"Krivokapić za sebe kaže da je 200 odsto Crnogorac, a ja sam Srbin iz Crne Gore", kazao je Mandić u izjavi za portal Nova S .

Episkopski savet: Pokazati mudrost i formirati institucije

Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori apelovao je na sve učesnike izbornog procesa da "do kraja pokažu mudrost i odgovornost" i da, nakon pobede na izborima, formiraju Skupštinu i Vladu.

U saopštenju sa sednice Episkopskog saveta SPC, održanog u manastiru Ostrog, navodi se da se od učesnika na izborima očekuje da pokažu duh "samožrtvenosti, solidarnosti i međusobnog razumevanja i da budu svesni istorijskog značaja trenutka, napora i žrtava koji je naš narod uložio u ovu pobedu".

Ističe se da su članovi Episkopskog saveta SPC Crne Gore zahvalni "vernom narodu" što je višemesečnim dostojanstvenim litijama istrajao u odbrani ljudske slobode, Crkve i njenih svetinja.

Iz Episkopskog saveta SPC u Crnoj Gori čestitali su građanima to što su, kako se navodi, na izborima 30. avgusta "pokazali dostojanstvo, zrelost, mudrost i čovečnost", jer su pokazali i sebi i svetu da i u uslovima povišenih tenzija izborni proces može da se sprovede mirno i bez incidenata.

"Posebnu blagodarnost i čestitke dugujemo svim građanima Crne Gore koji su čuli vapaj Crkve i posle 75 godina slobodno glasali protiv totalitarizma onih koji su usvojili jedan zakon koji je imao nameru da ugrozi samo biće Crkve, njeno duhovno i materijalno nasleđe i opljačka crkvenu imovinu", poručuje se u saopštenju.

Episkopski savet je zahvalio svima koji su "odneli istorijsku pobedu za Crnu Goru i njen narod", ali je i čestitao onima koji su se "dosledno borili za demokratizaciju Crne Gore".

Krivokapić: Pobednici izbora da pokažu odgovornost

Lider koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić izjavio je, uoči konstitutivne sednice parlamenta, da očekuje od pobednika parlamentarnih izbora da pokažu odgovornost.

"Očekujem od svih koji su izneli ovu istorijsku pobedu u Crnoj Gori da pokažu odgovornost, jer sam siguran da oni koji su glasali za nas nemaju razumevanje za pojedinačne interese bilo koga od nas. I ne treba da imaju", napisao je Krivokapić na Fejsbuku.

On je naglasio da su građani Crne Gore "s mukom, u neravnopravnoj borbi, pobedili jedan retrogradan režim", prenose podgoričke Vijesti.

"Zato se nadam da ćemo svi imati svest o tome da nam valja pred narod izaći", poručio je Krivokapić.

Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Crne Gore, na kojoj bi trebalo da bude izabran predsednik i potpredsednika parlamenta, biće održana u sredu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.