Kitarović: Hrvati decenijama nisu smeli da imenuju svoje poreklo

Izvor: RTS, 12.Sep.2018, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kitarović: Hrvati decenijama nisu smeli da imenuju svoje poreklo

Decenijama je, umesto "Ja sam Hrvat", moralo je da se kaže "Ja sam iz Hrvatske", a onima koji bi iskazali nacionalni ponos pretio je zatvor, izjavila je Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za austrijski "Klajne cajtung".
Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, u intervjuu koji je u utorak objavio austrijski dnevnik Klajne cajtung, odgovarala je na pitanja o migrantskoj krizi i nacionalizmu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali i o svom odrastanju u komunizmu.

"Hrvatski muslimani žive u velikom strahu. Boje se za svoj položaj. Brinu se da će biti izopšteni iz društva zbog pojedinaca koji pod lažnim razlozima dolaze kod nas da bi agitovali za radikalne ideje", izjavila je Grabar Kitarovićeva, prenosi Novi list.
Dodala je da Evropa nije imala strategiju za prijem migranata, kojima niko nije objasnio šta se od njih očekuje.
"Bila sam više puta u Avganistanu, i verujte, nije svako ko dolazi u Evropu demokratski raspoložen", rekla je hrvatska predsednica ilustrujući tu tvrdnju opisom potlačenosti žena u Avganistanu.
Na pitanje zašto nacionalizam ima sve više pristalica u Evropi, hrvatska predsednica odgovara da se "društva brane od opasnosti spolja".
Pitanje o radikalnom nacionalizmu u Hrvatskoj podstaklo ju je da odgovori kako je takva pitanja, kako je citira Novi list, "čine besnom".
"Decenijama je nama Hrvatima bilo zabranjeno da imenujemo svoje poreklo. Umesto da kažemo: 'Ja sam Hrvat', morali smo reći: 'Ja sam iz Hrvatske.' Ko bi iskazao svoj nacionalni ponos, pretio mu je zatvor", rekla je Grabar Kitarovićeva, navodi Novi list.
Ne poriče da u Hrvatskoj postoje i levi i desni ekstremi, ali smatra da oni ne predstavljaju "nikakvu opasnost za našu demokratiju".
Grabar Kitarovićeva ocenjuje i da Hrvatska spada "među liberalnije" zemlje Evropske unije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KOLINDA PRIZNALA DA SE HRVATI STIDE: Decenijama nismo smeli da kažemo SVOJE POREKLO!

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Sep.2018

Ko bi iskazao svoj nacionalni ponos, tom je pretio zatvor, tvrdi predsednica Hrvatske..Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović austrijskom dnevniku Klajne Cajtung odgovarala na pitanja o migrantskoj krizi, nacionalizmu i komunizmu...Pročitajte i:..- Hrvatski muslimani žive u velikom strahu....

Nastavak na SrbijaDanas.com...

KOLINDA OPET BRILJIRA: Izjavila da u Jugoslaviji nije bilo jogurta, poludeli mediji i društvene mreže: LAŽE, BILO JE SVEGA!

Izvor: Kurir, 12.Sep.2018

Predsednica Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, naljutila je domaće medije bizarnim intervjuom za Klajne cajtung (Kleine Zeitung), u kom je, između ostalog, kao traumu odrastanja u komunističkoj SFRJ navela to što navodno nije mogla da bira između više vrsta jogurta. 

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.