Kern: Razmišljajmo kao Amerikanci pre sletanja na Mesec

Izvor: RTS, 12.Jan.2017, 00:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kern: Razmišljajmo kao Amerikanci pre sletanja na Mesec

Austrijski kancelar i lider Socijaldemokratske partije (SPO) Kristijan Kern je nakon višenedeljne pripreme večeras u Velsu predstavio desetogodišnji plan za budućnost Austrije.
U govoru, koji je trajao više od dva sata, Kristijan Kern je priznao greške koje je napravio njegov SPO u prošlosti.

"Ignorisali smo neprijatne istine", ukazao je Kern pozivajući na promenu kursa.
"Moramo razmišljati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kao Amerikanci pre sletanja na Mesec", apelovao je Kern dodajući da su političari SPO napustili socijaldemokratski put zbog čega su mnogi okrenuli leđa stranci.
"Nismo spoznali signale ovog vremena, nismo više katalizator promena. Isuviše smo bili usmereni na administraciju“, objasnio je Kern.
Poručio je da želi da promeni Austriju i učini je pravednijom, a istovremeno je ukazao na aktuelnu situaciju na tržištu rada, dodajući da je neophodno da se građanima vrati dostojanstvo.
Cilj je, kako je istakao, da do 2020. u Austriji bude stvoreno 200.000 novih radnih mesta.
Za to je, kako je konstatovao, potreban novi plan, koji ima za cilj podsticanje modernizacije.
Kern se založio za smanjenje zaduženosti države, dodajući da bi bilo pogrešno razmišljati o dodatnim opterećenjima, već da "bogati naslednici" treba da daju veći doprinos.
Kancelar je naglasio da želi državu koja razmišlja preduzetnički i koja neće praviti nove dugove.
Založio se za generalni kolektivni ugovor sa utvrđenom minimalnom platom od 1.500 evra.
Ukoliko to ne uspe, Kern namerava da učini sve da taj cilj dostigne zakonskim merama.
Kern za ekologizaciju privrede 
Kada je reč o slobodi kretanja radne snage u EU, Kern je podvukao da to ne znači da u Austriji stranci iz Unije mogu za jeftine pare da rade u Austriji i ne plaćaju nikakve doprinose.
"To košta mnoge Austrijance radna mesta", poručio je Kern.
Izjasnio se i za energetski preokret, ukazujući da želi da Austrija do 2030. stvori pametne političke okvire sa privatnim investicijama od 40 milijardi evra u obnovljive izvore energija i energetsku efikasnost.
Prema njegovim rečima ekologizacija privrede donela bi novih 40.000 radnih mesta.
Što se tiče politike azila, kancelar je naglasio da je svestan da se dalja imigracija mora ograničiti sve dok nije zaključena integracija onih koji su već u Austriji.
"Moramo znati kolika je sposobnost našeg društva", naglasio je Kern.
Takozvani "Plan A" kancelara obuhvata gotovo sve sektore političkog života – od zapošljavanja, preko privrede do bezbednosti i ekoloških pitanja.
Posebno temi obrazovanja, Kern je pridao veliku pažnju predloživši besplatne vozačke dozvole za učenike u dualnom obrazovanju, kao i kurseve jezika u inostranstvu.
Poručio je i da njegov "Plan A" nije početak kampanje za raspisivanje prevremenih izbora, dodajući da će aktuelna vlada izdržati do 2018. kada joj ističe mandat.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kern: Ignorisali smo neprijatne istine, imamo plan za budućnost Austrije

Izvor: Blic, 12.Jan.2017

Austrijski kancelar i lider Socijaldemokratske partije (SPO) Kristijan Kern je nakon višenedeljne pripreme večeras u Velsu predstavio desetogodišnji plan za budućnost Austrije...Grundsatzrede von Christian Kern: "Machen wir unser Land wieder stark" https://t.co/xS25mNcyRH pic.twitter.com/BXJmCVc1xq..U...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.