Keljmendi i Elez neće biti izručeni

Izvor: B92, 26.Sep.2012, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Keljmendi i Elez neće biti izručeni

Banjaluka -- Naser Keljmendi i Darko Elez, osumnjičeni za naručivanje ubistva Ramiza Delalića Ćele, nikada neće doći u ruke pravosudnih organa BiH, pišu "Nezavisne novine".

Uprkos odlično izvedenoj združenoj policijskoj akciji "Lutka" i studiozno rađenim istragama Tužilaštva BiH tokom proteklih nekoliko godina, kao i mnoštvu dokaza koji Keljmendija i Eleza teško kompromituju, pravna neuređenost u odnosima u regionu pokazala se kao nepremostivom preprekom za procesuiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osumnjičenih begunaca, navodi banjalučki list.

Pozivajući se na nezvanična saznanja, list navodi da su u Tužilaštvu BiH uvereni da Keljmendi i dalje boravi na Kosovu, ali se tu, kako izgleda, sva priča završava.

"Keljmendi je sigurno dole, ali nema nikakvih mogućnosti da bude izručen. On jeste državljanin BiH, ali je državljanin i Kosova. Kosovo nije član Interpola, a BiH ne priznaje Kosovo kao državu. Ovo je najgore moguće stanje, jer Vlada Kosova ima savršen alibi da ga ne izruči", piše list citirajući neimenonvani izvor.

Uprkos svemu, kako je "Nezavisnim" potvrđeno u Tužilaštvu BiH, procedura Interpolove potrage za ovim beguncem i dalje je na snazi, a sve što preostaje vlastima BiH je da se nadaju da će Keljmendi napraviti grešku.

"Sada samo možemo čekati da s Kosova negde otputuje, bilo gde u države regije gde ima svoj interes, ili dalje, da bude lociran, uhapšen i izručen nama", kazao je sagovornik.

Pozivajući se na pouzdane izvore, list tvrdi da Tužilaštvo BiH, koje i dalje saslušava svedoke u okviru predmeta "Lutka", ni ne pomišlja da vlastima Kosova ustupi "slučaj Nasera Keljmendija" sve da on u međuvrenu i bude uhapšen u Prištini.

Ministar bezbednosti BiH Sadik Ahmetović izjavio je, međutim, da će Keljmendi biti isporučen BiH ukoliko se oko toga usaglase Sarajevo i Priština.

Ministar kosovske policije Bajram Redžepi rekao je ranije Tanjugu da poternica za Naserom Keljmendijem nije potpuna, odnosno da se ne navodi čak ni za koja krivična dela se on sumnjiči.

Prema takvoj poternici Keljmendi bi, rekao je Redžepi, mogao da bude uhapšen, ali ne i zadržan duže od 48 sati. Redžepi, takođe, nije isključio mogućnost da se Naser Keljmendi nalazi na Kosovu.

Naserovog sina Eljvisa je u subotu uhapsila kosovska policija na osnovu međunarodne poternice koju je za njim izdala Bosna i Hercegovina, zbog sumnje da je 2010. godine ubio Elvisa Hodžića u Sarajevu.

Njega je kosovska policija, kako navodi prištinska štampa, pustila na osnovu odluke pravosudnih organa, ali je odmah po oslobađanju ponovo uhapšen, što je ovog puta učinila policija Euleksa.

Dnevnik "Zeri" ističe da je mlađi Keljmendi oslobođen jer protiv njega nije bilo nikakvog drugog dokaza osim međunarodne poternice.

"Prvo, Kosovo, čiji je državljanin Elvis Keljmendi, nema sporazum o ekstradiciji svojih državljana sa Bosnom i Hercegovinom. Drugo, ako bi njegov predmet bio na Kosovu, organi reda bi ga držali u pritvoru i sudili mu zbog dela koje je izvršeno u Bosni", rekli su prištinskom dnevniku poznavaoci međunarodnog krivičnog prava.

U međuvremenu, spisi predmeta su dostavljeni Euleksu koji ga je odmah nakon puštanja iz pritvora, u roku od nekoliko minuta, ponovo pritvorio.

Portparol Euleksa Bljerim Krasnići je izjavio da je razlog hapšenja optužnica za ubistvo Hodžića.

I Euleks, pošto je obavezan da sprovodi kosovske zakone, ne može da izruči Keljmendija BiH, ali mu prema istim zakonima može suditi na Kosovu zbog krivičnog dela izvršenog u Bosni.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Naser Keljemndi je naručilac ubistva Ramiza Delalića Ćele

Izvor: SandzakInfo.net, 26.Sep.2012

Navodno je Strahinja Rašeta za likvidaciju Ramiza Delalića dobio 100.000 evra, a ubistvo je naručio Naser Keljmendi, koji je s Ćelom bio u neprijateljskim odnosima. Prema dosada prikupljenim dokazima Tužilaštva BiH odbegli Naser Keljemndi čija je organizacija razbijena u policijskoj...

Nastavak na SandzakInfo.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.