Kažnjene socijalne radnice zbog majke koja je ubila sina

Izvor: B92, 24.Okt.2018, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kažnjene socijalne radnice zbog majke koja je ubila sina

Pula -- Četiri socijalne radnice iz pulskog Centra za socijalni rad, koje su bile uključene u rad sa Kiarom Pašić, kažnjenje su ukorom zbog teških propusta u radu.

Pašić je osuđena nepravosnažno na 33 godine zatvora zbog ubistva trogodišnjeg sina u maju prošle godine.

Kako piše “Jutarnji list“, Disciplinski sud Hrvatske komore socijalnih radnika završilo je postupke za tri socijalne radnice, a četvrta je uložila žalbu, te je postupak još u toku. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

“Ne mogu da govorim o slučaju dok svi postupci ne budu pravosnažno okončani“, rekao je Antun Ilijaš, predsednik Hrvatske komore socijalnih radnika.

Kako se dodaje, potvrdio je da je stručni nadzor, koji je sproveden odmah nakon postavljanja sumnje da su stručnjaci pulskog centra propustili da učine sve u skladu s najboljom praksom, utvrdio nepravilnosti, ali ponovio je da će javnost o konkretnim propustima da obavesti tek nakon završetka svih aktuelnih postupaka.

Ukor je, prema Pravilniku o pravima i disciplinskoj odgvornosti članova Komore, najblaža mera propisana za teže povrede u obavljanju delatnosti socijalnog rada. Osim ukora, Disciplinski sud na raspolaganju ima javni ukor, novčanu kaznu, privremeno oduzimanje licence na jedan mesec do godinu dana, te trajno oduzimanje odobrenja za rad.

“Jutarnji“ navodi da su jedna od četiri zaposlene dala otkaz vrlo brzo nakon događaja u Puli, a ostale tri i dalje rade.

Prema nezvaničnim informacijama inspekcija je utvrdila ozbiljne propuste u organizaciji centra, zbog čega su na slučaju jedne korisnice Kiare Pašić radile čak četiri socijalne radnice bez potrebne koordinacije, pa se čini da nisu ni znale da je Kiara Pašić već jednom napustila starije dete koje odgaja njena majka, a koja je pak upozoravala da je njena ćerka osoba sa psihičkim problemima.

Navodno je Kiara Pašić iz Pule, koja je neko vreme živela u BiH, došla u Centar za socijalni rad nakon povratka u Pulu, nekoliko meseci pre nego što je sa 14-godišnjakom iz doma za decu sa problemima u ponašanju, zadavila trogodišnjeg sina i bacila ga u more. Došla je kako bi zatražila pomoć oko razvoda i ostvarila jednokratnu novčanu pomoć. Prema informacijama “Jutarnjeg“, tada je u centar došla sa detetom, te je u prijemnoj kancelariji, zbog gužve, dugo čekala.

Dete je postalo nervotno, pa ga je majka, navodno usred centra, pred zaposlenima, udarila. Svako fizičko kažnjavanje deteta u Hrvatskoj je zabranjeno, pa bi činjenica da se majka na to odlučila usred institucije trebalo da bude signal da nešto nije u redu, navodi “Jutarnji list“.

Odmah nakon što su saznali detalje o ubostvu deteta, resorna ministarka Nada Murganić uputila je u Pulu inspekciju i odmah izvestila da su pronađeni propusti, nakon čega je smenjena tadašnja direktorka.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

BRUKA! NAJBLAŽA KAZNA ZA PROPUSTE KOJI SU DOVELI DO UBISTVA MALOG DENISA (3): 4 socijalne radnice koje nisu nikog upozorile na majku monstrma Kjaru Rojnić kažnjene SAMO UKOROM!

Izvor: Kurir, 24.Okt.2018

PULA - Četiri socijalne radnice iz pulskog Centra za socijalni rad, koje su bile uključene u rad sa Kjarom Rojnić, koja je osuđena na 33 godine zatvora zato što je u maju prošle godine ubila trogodišnjeg sina Denisa Pašića, kažnjene su ukorom zbog utvrđenih težih propusta u radu.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.