Izvor: B92, 02.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karla del Ponte u Crnoj Gori

Podgorica, Sarajevo, Zagreb -- Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte zatražila je u Podgorici aktivnu saradnju Crne Gore sa Hagom.

Takva saradnja podrazumeva povezivanje crnogorske policije i policije Republike Srpske u hvatanju haških begunaca. Del Ponte je rekla da Crna Gora mora aktivno da učestvuje u saradnji, jer begunci ne miruju na jednom mestu, već se kreću i s vremena na vreme, ulaze u Crnu Goru.

Crnogorski predsednik Filip Vujanović je najavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je Crna Gora spremna za sve vidove saradnje sa državama u okruženju i međunarodnim subjektima: "S obzirom na ocenu tužiteljke da je Vlada Republike Srpske, a posebno njen ministar unutrašnjih poslova, gospodin Matijašević, posvećena toj saradnji, bilo bi korisno da se organizuje sastanak našeg ministra unutrašnjih poslova i ministra Matijaševića, i odgovornih ljudi u ta dva ministarstva, koji bi u kontinuitetu, sardžajno i kvalitetno radili na saradnji ta dva ministarstva, na boljoj kontroli granice između Crne Gore i Republike Srpske."

Karla Del Ponte je ponovila da će, ukoliko Karadžić i Mladić tokom ove godine ne budu isporučeni, izneti sve dokaze na međunarodnom i unutrašnjem planu zbog čega se sprečava njihovo izručenje. Time, kako je rekla, vrši pritisak i na međunarodnu zajednicu i na države regiona da izvrše obaveze prema sudu.

Na pitanje zašto ona nije otišla u Beograd i saopštila srpskim zvaničnicima stavove o hvatanju begunaca i da li ima saznanja o nesaradnji Crne Gore sa Haškim tribunalom, Del Ponteova je rekla: "Ne radi se samo o Beogradu. Ja jesam bila u Beogradu, vršila pritisak na Beogarad i stalno sam u kontaktu sa Beogradom. Idem danas u Brisel da podnesem izveštaj o tom nedostatku saradnje sa Beogradom. Međutim, ne radi se samo o Beogradu. I upravo zbog toga što imamo saznanja da se begunci kreću, da nisu stalno na jednom mestu, mi smo i došli u Podgoricu da obavimo ovaj razgovor, jer nama treba proaktivna saradnja sa vlastima u Podgorici. Ja sam to istakla i u sinoćenjim i u današnjim razhgovorima."

Ona je objasnila da je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija naložio Haškom sudu da završi sa svojim aktivnostima do 2008, zbog čega se insistira na isporučivanju dva najtraženija begunca tokom ove godine. "U suprotnom nećemo biti u prilici da obavimo sve aktivnosti do 2008", rekla je del Ponte i dodala da je podigla još šest optužnica, ali nije saopštila imena optuženih.

10 godina od podizanja optužnica

Karla del Ponte u utorak je u Sarajevu izjavila da u ovoj godini moraju biti uhapšeni Radovan Karadžić, Ratko Mladić i svi ostali optuženi za ratne zločine na prostorima SFRJ jer je prošlo 10 godina od podizanja optužnice protiv Karadžića i Mladića, genocida u Srebrenici i potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Upozorenje Hrvatskoj

Karla del Ponte je upozorila i Hrvatsku da bi njeno priključenje Evropskoj uniji moglo biti dovedeno u pitanje jer Zagreb mora da izruči haškog optuženika generala Antu Gotovinu pre nego što počnu razgovori o ulasku Hrvatske u EU, zakazani za 17. mart.

Vlasti Hrvatske su naredile pokretanje novih mera kako bi se ušlo u trag odbeglom generalu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.