Kardinal čeka iseljenje

Izvor: Politika, 10.Nov.2010, 01:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kardinal čeka iseljenje

Uočljivi „različiti aršini” u rešavanju stambenih problema kardinala Vinka Puljića i poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića

Od našeg dopisnika

Sarajevo – Da li će nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uskoro biti iseljen iz svoje rezidencije u centru Sarajeva i dalje je neizvesno, jer zvanična vlast u ovom gradu još uvek nije rekla svoje mišljenje o pravosnažnoj sudskoj odluci kojom se naređuje kardinalu da oslobodi prostorije i preda >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ih porodici bivšeg špijuna Udbe Fadila Smajovića.

Ćuti i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, ne dotiču ga ni brojni medijski natpisi o „sramnoj sudskoj odluci”, kao ni reagovanja koja dolaze sa hrvatske strane, pa ni otvorena pisma, poput onog koje mu je uputio većnik Gradskog veća Gradimir Gojer.

Uz konstataciju da su sudski organi doneli „sramnu odluku” da se kardinal „protera iz svog staništa”, Gojer u pismu navodi da je to tek i samo „vrhunac piramide sistematskog progona katolika iz Sarajeva”.

„Nastavi li se ovakav progon katolika, bojim se što će biti od zajedničkog života u državi BiH... Ne nestaje samo katoličanstvo u biološkom smislu iz Sarajeva i BiH, ovde se radi o sistemskom udaru na drugo i drugačije u bosanskohercegovačkoj metropoli”, piše Gojer i pita se šta će biti sa ostalim katolicima, ako je sudbina „vrhovnog duhovnog pastira katoličkog puka dovedena do takvog sramotnog nivoa.”

„Učinite nešto što će dostojanstveno ojačati vašu gradonačelničku poziciju, gospodine Behmen, jer vi ste gradonačelnik i Hrvata katolika”, poručio je Gojer prvom građaninu Sarajeva.

I Matica hrvatska iz Mostara upozorava da glavni grad BiH „postaje jednonacionalan i etnički čist” i poziva merodavne institucije da preispitaju sudsku odluku i preinače je u „korist prihvatljivog suživota”, ne samo u Sarajevu nego u čitavoj BiH.

Komentator „Dnevnog avaza” ocenjuje da „upozorenje” Matice hrvatske „odiše mirisom zlonamernosti”, a ne slaže se ni sa Gojerovom tezom o nekom „sistematskom progonu Hrvata”, jer o tome „zaista ne može biti ni reči”.

Sarajevo možda više nije „široka kuća za sve građane BiH”, kako želi Gojer, ali je „tome samo najmanje krivo”, današnje Sarajevo „u stvari je žrtva i talac agresivnih politika koje nisu odustale od ideje da svaku pticu usmere u matično jato, politika koje u njemu nisu rođene ni vođene”, naglašava se u komentaru.

O spornoj sudskoj odluci sarajevsko „Oslobođenje” piše iz sasvim drugog ugla, koji razotkriva primenu „različitih aršina” u rešavanju stambenih problema kardinala Vinka Puljića i poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića.

Za razliku od Puljića koji se mora iseliti, jer tako je odlučio sud, Cerić se „u ratu 1993. godine uselio u kuću u kojoj je živeo nekadašnji komunistički funkcioner Rato Dugonjić” i samo šest godina kasnije postao je njen vlasnik. Kvadratni metar stana, „čija je površina 213 metara kvadratnih, platio je po mizernu 121 konvertibilnu marku”.

„Nema šanse da Opštinski sud presudi protiv realne moći na isti način kao protiv objektivno ugrožene manjine”, navodi se u komentaru u „Oslobođenju” i zaključuje: „I tu je, između ostalog, odgovor na pitanje zašto je deložacija kardinala rezultat sistemske politike prema Hrvatima u Sarajevu od Dejtona do danas.”

Iseljenje kardinala Vinka Puljića iz njegove rezidencije zakazano je za 17. novembar u 11 časova. On je najavio da će „stati na prag rezidencije” i sprečiti sudske izvršitelje da ga izbace iz prostorija koje su „vlasništvo Katoličke crkve”.

Dušanka Stanišić

----------------------------------------------------

Puljić: Braniću crkvenu imovinu

Od našeg stalnog dopisnika

Banjaluka – Kardinal vrhobosanski monsinjor Vinko Puljić izjavio je juče za croportal.ba da je spreman stati i braniti crkvenu imovinu, i da je njegova „dužnost da čuva i brani crkvenu imovinu”.

„Ničije ne otimamo, ali svoje imamo pravo braniti”, rekao je kardinal, koji na osnovu sudske odluke treba da bude iseljen iz svoje rezidencije u Sarajevu.

On je podsetio i na položaj katolika u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, dodavši da je „pre rata je u Vrhbosanskoj nadbiskupiji živelo oko 520.000 katolika, a sada ih je oko 200.000”.

„Pitam se da li su se ikada zabrinuli odgovorni gde su mi ostali vernici”, rekao je kardinal Puljić i dodao da mu nije jasno na koji način se mogu zaštititi prava Hrvata i katolika u BiH i da ne zna zbog čega je Hrvatska insistirala na tome „da Hrvatska Republika Herceg-Bosna mora da odumre”.

Kardinal Puljić je istakao da je dužnost hrvatskih političara da hrvatskom narodu „vrate samopouzdanje i otvore perspektivu ostanka i opstanka na svojoj rodnoj grudi”. Hrvatskom narodu je poručio da se ne obeshrabri, već da se uzdignute glave hrabrije zauzme za ostvarivanje svojih prava u svojoj domovini.

B. M.

objavljeno: 10.11.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.