Kanađanka našla svoj raj u hercegovačkom kršu

Izvor: Vesti-online.com, 16.Apr.2015, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanađanka našla svoj raj u hercegovačkom kršu

U šumarku na brdu Crkvina, kod Trebinja, pažnju privlači improvizovani šator od najlona u kome kampuje 51-godišnja Koni Kjus, dizajnerka iz Kanade, koja planira na ovom mestu da kupi plac i napravi kuću.

Impresionirana tamošnjom kulturom, tradicijom i ljubaznošću stanovnika, Koni već tri nedelje "stanuje" pod šatorom  i "uživa u lepotama  hercegovačkog krša, dobroj hrani, vinu... a neobičnim "stajlingom" privlači pažnju Trebinjaca.

Iako se do njenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kampa može doći samo skačući po kamenju, Koni kaže da se ne boji zmija ni drugih gmizavaca, jer je odrasla na jednom ostrvu u Kanadi gde ima mnogo takvih životinja i gde je naučila da se bori sa njima.

- Crkvinu sam izabrala jer odavde mogu da vidim ceo grad i sve prirodne lepote - kaže Koni, dok loži vatru i kuva čaj od hercegovačkih trava.

Ona ističe da će na tom mestu boraviti još tri nedelje jer joj prija klima, s obzirom da je odrasla u mestu gde je stalno "minus", zbog čega joj je na Crkvini i tokom noći veoma prijatno.

- U potpunosti sam se organizovala. Ustanem ujutru, skuvam čaj, ugrejem vodu i istuširam se, pa pravac u grad na ćevape ili burek koje obožavam. Sve to zalijem hladnim pivom - kaže Koni.

Pošto odigra bilijar, obilazi trebinjska brda i austrougarska utvrđenja, a  išla je i u Stolac i Dubrovačko zaleđe.

Koni je oduševljena ljubaznošću Hercegovaca i ističe da, iako boravi u šumarku, nikada nije imala neprijatnosti niti joj je išta od stvari nestalo. Posebno joj se dopadaju, kaže, "mladići koji su veoma lepi" i napominje da je već imala nekoliko bračnih ponuda, ali da je svima rekla "ne", jer ne zna da li je prose zbog kanadskog pasoša ili zbog nje same.

- Planiram da kupim plac na ovom mestu i odmah ću ići u katastar da vidim da li je to moguće. Ukoliko mi dozvole, napraviću malu kuću u kojoj ću boraviti po nekoliko meseci godišnje - kaže Koni.

Posebno je impresionirana crkvom - hercegovačkom Gračanicom na Crkvini, odakle, kako kaže, ima osećaj da dobija snagu i toplotu.

Koni u Kanadi živi veoma pristojno. Bavi se dizajnom i uređuje unutrašnjost kuća čiji su vlasnici milijarderi, ali napominje da je, upoznajući hercegovačku kulturu i tradiciju spoznala prave vrednosti.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.