Izvor: B92, 14.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamenjem na delegaciju Srbije

Zagreb -- Incidenti oko utakmice u Zagrebu bili su dobro organizovani od navijača Dinama, saopšteno je u zagrebačkoj policiji.

Čelnici Hrvatskog rukometnog saveza za incidente u kojima su nastradali novinari iz Srbije, pa čak i sudija Vrhovnog suda Srbije, optužuju gostujuću ekipu Partizana. Sledeći susret visokog rizika je već u nedelju u Beogradu, kada su košarkaši Cibone u gostima Partizanu.

U neredima pre, za vreme i nakon rukometne utakmice između "Zagreba" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i "Partizana" ozleđena su tri novinara iz Srbije, od kojih jedan teže, a lakše je ozleđena i pomoćnica ministra pravde Slavka Srdić Janković. Pretpostavlja se da su sudije napadnute zato što su bile u kombiju beogradske registracije, pa je razularena masa mislila da su u njemu navijači rukometaša "Partizana".

U delegaciji, koja je u Zagrebu trebalo da učestvuje u radu okruglog stola o međudržavnoj saradnji, nalaze se pomoćnik ministra pravde Slavka Srdić Janković i predstavnici Vrhovnog suda, Višeg trgovinskog suda i Trgovinskog suda u Beogradu.

U sukobima sa navijačima ozleđena su i dva hrvatska policajca. Prema rečima načelnika zagrebačke policije, Krunoslava Borovca, policija je juče uhapsila dvojicu napadača na novinare, dok su još dvojica identifikovana i za njima se traga. U Domu sportova vidno su bili istaknuti plakati sa likom odbeglog generala Ante Gotovine, a pušteno je više od 8.000 ljudi, iako je bilo u prodaji samo 6.000 ulaznica.

Bilo je propusta i u radu redarskih službi, pa policija razmatra mogućnost prijave protiv organizatora, tj. rukomentnog kluba Zagreba. Pre utakmice, policija je u Dugom selu, pored Zagreba, skinula sa voza 135 navijača Partizana, jer njihov dolazak nije bio najavljen, a nisu imali ni karte za utakmicu. Posle skidanja sa voza, navijači su bili smešteni u policijskoj akademiji, gde su pričekali voz u 17.00 za Beograd.

Međutim, na putu do policijske akademije, kamenovni su autobusi sa njima. Načelnik Borovec kaže: "Međutim, vidjeli ste, to se vidi iz izjava u medijima nekih pripadnika navijačke skupine Bed blu bojsi, da su oni sa čvrstom namjerom, sa više skupina, na različitim lokacijama u gradu, pokrili određene punktove, da su bili dobro uvezani mobitelima, kako bi locirali mjesta na kojem se nalaze, kao i trasu po kojoj se kreću kolona sa gostujućim navijačima".

Napadnut je i autobus koji je prevozio 27 novinara iz Srbije i Crne Gore, ali, na sreću, u tom napadu nije niko ozleđen. Najteže je nastradala novinarska ekipa TV Banat, koja je došla da snima košarkašku utakmicu između Cibone i Hemofarma. U trenutku kada se njihov kombi zaustavio na semaforu, kaže Borovec, "pored njihovog automobila su se zaustavila tri automobila hrvatskih registarskih oznaka, iz kojih je izašlo, procjenjujemo, od sedam do deset osoba. Palicama su razbili stakla na tom automobilu, izvukli novinare i zadali više udaraca. Jedan novinar ima tešku tjelesnu ozljedu, prijelom vilice, a ostalo dvoje imaju lakše".

Potpredsednik Hrvatskog rukometnog saveza, Zoran Gobac kaže: "Oni su uz akreditirane novinare uveli i tri-četiri navijača i to se pokazalo kao dosta loš potez. Mi smo to znali, zamolili smo ih da to ne rade, nikakve trikove i to se i dogodilo. Stavite sada da ih je došlo 200. Šta bi to bilo?".

Trener Partizana, Časlav Dinčić, kaže: "Sad mi neko kaže da je neko pokazao tri prsta, ja kao trener prihvatam Hrvatsku i njenu zastavu i ako su oni mogli da unesu šahovnicu, i treba da nose šahovnicu u Beograd, gde god igraju, ja ne vidim zašto to nekome smeta, ta tri prsta. Valjada će nekada pobediti sport". Trener Zagreba, Lino Červar kaže: "Nisam bio nazočan kada se dogodio incident prije početka utakmice, ali sam čuo što se djesilo. Ali čujte, ne možete doći u grad Zagreb i podignuti tri prsta i provocirati ljude, a ovo je provokacija na početku".

Raspoloženje među navijačima obećava nastavak nereda prvom sledećom prilikom, a to je već u nedelju kada Cibona dolazi u Beograd, na utakmicu Jadranske lige protiv Partizana.

MSP SCG traži kazne

Ministarstvo spoljnih poslova SCG saopštilo je da nadležni organi Hrvatske nisu smeli da dozvole fizičke napade na novinare i goste iz Srbije i Crne Gore i potvrdilo napad na sudije Vrhovnog suda Srbije.

"Tražimo da organizatori i izgrednici budu otkriveni i kažnjeni jer je u obostranom interesu dve države da trend unapređenja međusobne saradnje bude nastavljen", saopštava MSP.

Mladenović: Zgranut sam

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović kaže da incidenti u Zagrebu liče na organizovanu akciju.

"Zgranut sam tolikim izlivima besa i mržnje. Toga ima i kod nas, ono što se prošle nedelje dešavalo u Beogradu sigurno nije bilo potrebno, ali ovde su to ipak bili pojedinačni incidenti, a ono u Zagrebu je ličilo na dobro organizovanu i sinhronizovanu akciju", rekao je on, javlja Beta. Mladenović se nada da će nadležni državni organi u Hrvatskoj reagovati i otkriti počinioce.

Jočič: Složena situacija

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić očekuje, posle incidenata u Zagrebu, saradnju sa hrvatskom policijom i klubovima koji gostuju u Srbiji: "Pred utakmicu ćemo održati jedan ozbiljan sastanak sa organizatorima i svim onim koji su barem delom u to uključeni i nadam se da do incidenta neće doći. Međutim, moram da kažem da ovo događanje u Zagrebu usložava tu situaciju bezbednosti kada su u pitanju utakmice sa hrvatskim timovima".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.