Kalamperović: Dvojno državljanstvo diskreciono pravo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalamperović: Dvojno državljanstvo diskreciono pravo

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova i državne uprave Crne Gore Jusuf Kalamperović izjavio je danas Tanjugu da je odobravanje crnogorskog državljanstva uglednim ličnostima, među kojima ima i srpskih državljana, pitanje diskrecionog prava ministra.

Kalameperović je precizirao da je on do sada odobrio 26 zahteva za crnogorsko državljanstvo, uz zadržavanje matičnog, i sve su to, kako je rekao, bili zahtevi poznatih ličnosti iz oblasti kulture, filma, sporta i drugih javnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << delatnosti s prostora bivše Jugoslavije, pa i iz drugih država.

"Crnogorsko državljanstvo, pored matičnog, dali smo jednom broju građana sa prostora bivše Jugoslavije jer su to tražili, a mi smo procenili da je reč o nacionalnom interesu naše zemlje. Mi državljanstvo, dakle, nikom nismo nudili", rekao je Kalamperović.

On je kazao da je te odluke je donosio rukovodeći se diskrecionim pravom ministra unutrašnjih poslova, a na predlog nadležnih ministarstava.

Kalamperović smatra da niko nema pravo da se ljuti ako mu se s tim u vezi pominje ime. "Mi time nismo želeli nikoga niti da povredimo niti da oštetimo".

"Crnogorsko državljanstvo smo dali i jednoj Egipćanki, čija je baba iz Grblja, a slučajno je i sestričina tamošnjeg ministra inostranih poslova, pa smo procenili da je u svemu tome i naš nacionalni interes da takav zahtev odobrimo", objasnio je Kalamperović.

Savez dramskih umetinka Srbije zamerio je juče ministrima unutrašnjih poslova Crne Gore i Srbije Ivici Dačiću i Kalamperoviću što pri pominjanju sporazuma o dvojnom državljanstvu između dveju država pominjana imena Milene Dravić i Dragana Nikolića.

"Savez dramskih umetnika Srbije smatra da su svojim izjavama ministri sproveli obostranu političku manipulaciju imenama javnih ličnosti", navodi se u saopstenju tog saveza i dodaje da je poznato da je političarima u predizbornoj kampanji potrebna njihova podrška i prisustvo, ali da se nakon toga zaboravi njihova prava vrednost i doprinos u kulturi.

Pokušaj novinara da sazna šta o ovom pitanju misle Milena Dravić i Dragan Nikolić ostao je bez uspeha. Kako je rečeno u Savezu dramskih umetnika Srbije, čijim posredstvom je Tanjug pokušao da sa njima uspostavi kontakt, rečeno nam je da "oni ne žele u tome da učestvuju".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.