Izvor: S media, 12.Feb.2013, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakve su šanse da Hrvat bude papa?

Stručnjak za kanonsko pravo Stanislav Vitković kaže da je teško očekivati da bi novi papa, nakon što je Benedikt XVI podneo ostavku, mogao tako brzo da dođe iz reda tzv slovenskih zemalja, ali ipak nije ni nemoguće s obzirom na to da će među otprilike 120 kardinala koji će birati novog papu biti i dvojica Hrvata - kardinali Josp Bozanic i Vinko Puljić.

"Svakako bih rekao da mogućnost postoji, no šanse su male. S druge strane i kardinal Bozanić, a i Puljić, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << poznati su i priznati, a nalaze se i u najboljim godinama. Kardinal Bozanić dosta učestvuje u vatikanskim odborima i nije nepoznat, dok s je s druge strane kardinal Puljić postao poznat po patnji svoga naroda u Bosni i Hercegovini", kaže za Index.hr Vitković.

Prema njegovim rečima, teško je ipak očekivati da bi tako brzo novi papa mogao doći iz tzv. Slovenskih zemalja.

"Teško je tako nešto očekivati, no nije i nemoguće", procenjuje šanse Vitković dodajući da, ako novi papa ne bude Italijan velike šanse imaju oni koji dolaze iz Južne Amerike. Vitković kaže da je sada teško predviđati, ali ono što je sasvim sigurno je da Papa Benedikt XVI., neće "upreti" u nekoga prstom i reći ovo je moj naslednik.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.