Kako žive Srbi u Dalmaciji

Izvor: RTS, 30.Sep.2018, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako žive Srbi u Dalmaciji

Pod nazivom "Među svojima" tridesetak mladih iz opštine Zemun, koja je obezbedila prevoz, obišli su srpsko stanovništvo i mesta srpske kulture u Hrvatskoj. Mladi su se upoznali sa uslovima života i položajem Srba u Dalmaciji, odakle mnogi od njih i potiču.
U spaljeno selo Kašić koje se nalazi između Benkovca i Zadra, još se nisu vratili svi prognani Srbi. Malobrojni povratnici već nekoliko godina >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uz veliki trud i rad pokušavaju da ožive svoje opustošeno selo.

"Sada nas ima oko pedeset, do šezdeset, varira to. Nekad neko ode, par meseci bude ovde", kaže Nikola Drča iz Kašića.
Zahvaljujući donacijama meštana koji su izbegli u Australiju i druge zemlje, obnovljen je hram Svetog Ilije i po koja kuća. Ali veliki broj domova i dalje čeka obnovu.
Sanja Lakić, organizator programa "Među svojima" je navela kuću porodice Mrkić u selu Kašiću kao tipičnu srpsku kuću u tom kraju.
Jerej Mladen Skoljak iz Crkve Svetog Ilije u Kašiću ističe da u selu trenutno nema škola, zbog čega deca idu u Smilčiće.
"Tako da problem je i škola i voda i mnogi drugi potrebni faktori za život", dodaje Skopljak.
Nadu u život vratili su im svojim rođenjem mališani Dario i Damir Drča. Njihova imena imaju simboliku.
"Prvi koji se rodio bio je Dario, dao sam mu to ime baš zbog toga jer se nakon rata rodio tu u selu i dobio je ime kao dar, kao Božji dar. Onda se rodio još jedan dečak i dao sam mu ime Damir, poželeo sam da rata nikad više ne bude, da bude mir, i zato je dobio ime Damir", objašnjava Dušan Drča.
Prošle godine, sa svojim vršnjacima, dečak Dario je imao priliku da upozna predsednika Srbije. Poželeo je da mu uzvrati poklon.
"Beograd je jako lep grad i predsednik Vučić nam je produžio jedan dan i platio nam ulaznice za utakmicu Crvena zvezda - Krasnodar, te sam ja njemu odlučio da poklonim jedan poklon, pošto je i on meni. Ovo je dres našeg sela pa sam želeo da i on ima nešto od nas", kaže Dario.
Sela Islam Grčki i Kašić su imala blizu dve hiljade stanovnika, a danas u oba sela živi samo dvesta Srba. Ovde je rodni kraj čuvenog Stojana Jankovića čija je kula obnovljena pre nekoliko godina.
O Kuli Janković Stojana, koja čuva sećanje na prošlost i borbu protiv Turaka, danas brine porodica Desnica.

"Treba istaknuti da je to srpsko kulturno nasleđe, to se danas spominje manje nego što bi trebalo a važno je istaknuti jer sve ono što ne čuvamo to će postati tuđe", poručuje Jovica Radmanović iz Islama Grčkog.
Drevni manastir Krka i danas okuplja Srbe iz Dalmacije, ali i rasejanja. Pored monaha tu je i više od trideset učenika Bogoslovije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.