Izvor: B92, 22.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se pomiriti

Vašington -- "Glas Amerike" je organizovao panel o etničkom pomirenju na prostoru SFRJ.

"Posleratno pomirenje na Balkanu verovatnije je u situaciji kada se etničke grupe, umesto robovanja nacionalnoj prošlosti, okrenu budućnosti", jedan je od zaključaka diskusije.

Istoričar Čarls Ingrao smatra da različite interpretacije istorijskih činjenica i dalje sprečavaju balkanske narode da otvoreno razgovaraju. "Ljudi bi trebalo da stvaraju jedinstvenu istoriju, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne da se svako drži svojih mitova. Lokalni političari bi trebalo da preuzmu odgovornost i pokažu liderstvo i hrabrost čak i ako to podrazumeva rizik pada popularnosti", kaže on.

Ambasador Donald Hejs smatra da političari moraju biti svesni svoje važne uloge u kreiranju javnog mnjenja. "Poslovni i verski lideri, baš kao i prosvetni radnici i mediji, imaju ulogu da umanjuju predrasude i promovišu smislen međuetnički dijalog. "Morate izgraditi državu koncipiranu tako da je opšte dobro od koristi za sve, a ne samo za određenu nacionalnost", rekao je on.

Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić nada se da će se balkanski političari sada usredsrediti na budućnost običnih ljudi, umesto da lamentiraju o nacionalnoj prošlosti. "Opsednuti smo prošlošću. Mnogo toga možemo da naučimo od prošlosti, ali mi sami treba da uradimo mnogo stvari za svoju budućnost", rekao je Janjić.

Iljber Hisa, poslanik u Skupštini Kosova, rekao je da na Balkanu ima još nezavršenog posla. On vidi budućnost regiona u evropskim integracijama i kaže da će Kosovo i Srbija stići u Brisel istim vozom, ali u različitim vagonima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.