Izvor: B92, 20.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako razmeniti znanje u regionu

Ljubljana -- Rektori univerziteta jugoistočne Evrope razgovaraju o razmeni studenata, boljoj saradnji i uklanjanju prepreka za mobilnost.

Jedno od važnih pitanja o kojima se razgovara u Ljubljani jeste mogućnost da studenti regiona u drugim zemljama studiraju kao domaći studenti, pod istim uslovima. To je već slučaj između Slovenije i Hrvatske, ali su velike birokratske prepreke - postupci priznavanja diploma na tržištu rada, neusklađenost zakona, dozvole za boravak, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vize i slično.

Rektori i studenti u Ljubljani raspravljaju o trenutnim problemima reformisanja studijskih programa u regiji, ali i o mobilnosti u tom prostoru i zajedničkim projektima u visokom školstvu.

Cilj je da se oblikuje moderni visokoškolski sistem u jugoistočnoj Evropi, koji bi omogući slobodno kretanje studenata, visokoškolskih učitelja i istraživača.

Trodnevnu konferenciju organizuju Univerzitet Ljubljane i Studentska ogranizacija tog univerziteta.

Na njoj učestvuju rektori i studentski Hrvatske, Srbije, BiH, Makedonije, Bugarske i Rumunije, a kao i gosti iz institucija nadležnih za rešavanje problematike i prevazilaženje problema u aktivnijoj saradnji univerziteta u regiji.

Cilj konferencije je da pripremi nacrt, koji bi sadržao konkretne mere za postizanje efektivnije saradnje na području visokog školstva u regiji, što predstavlja i jedan od strateških i prioritetnih ciljeva Univerziteta u Ljubljani.

Mobilnost najvažnija i najproblematičnija

Da je mobilnost studenata u regiji jedan od najvećih problema u studentskoj razmeni potvrdio je i studentski ministar za međunarodnu saradnju Ljubljanske studentske organizacije, Borut Čeh.

On kaže da je ta mobilnost jedan od temelja Bolonjskog procesa, kao i da je ometaju i birokratske prepreke, postupci priznavanja diploma na tržištu rada, priznavanje obrazovanja i neusklađenost zakona unutar pojedinačnih država.

Čeh je kao uzor dobre saradnje, na području mobilnosti, naveo i bilateralni sporazum između Slovenije i Hrvatske, između kojih je razmena studenata recipročna, pa hrvatski studenti u Sloveniji imaju jednak status kao i slovenački i obrnuto.

"Ovo nije događaj na kome bi se svi rektorski i studentski timovi sakupili da ponovo utvrđuju da postoje problemi, već zato da pripreme konkretna rešenja kako da se ti problemi ubuduće rešavaju", rekao je Čeh.

Rektorka Univerziteta Ljubljane, dr Andreja Kocijančič, rekla je da su glavne prepreke pre svega zapletenost formalnih postupaka za dobijanje privremenih dozvola za boravak, zbog čega su na razgovore pozvali i predstavnike ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova Slovenije.

Istovremeno se studenti iz regije suočavaju sa problemima vezanim za finansijska sredstva, jer ne oni spadaju u program Evropske unije Sokrates. Zbog toga je Ljubljanski univerzitet, u saradnji sa privredom, obezbedio studentski fond, koji će zvanično biti osnovan u okviru ove konferencije, rekla je Kocijančičeva.

Sporazumi o saradnji

U subotu, drugog dana konferencije u Ljubljani, biće potpisani sporazumi o saradnji između Univerziteta Ljubljane i Beogradskog i Novosadskog univerziteta I važiće narednih pet godina.

Ova dva sporazuma će precizirati buduću razmenu članova fakulteta, studenata, zajedničke istraživačke delatnosti, saradnju na seminarima i akademskim skupovima, kao i u drugim oblastima gde postoji zajednički interes ljubljanskog, beogradskog i novosadskog univerziteta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.