Izvor: B92, 07.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako potrošiti novac Evropske unije

Bukurešt -- Rumunija će moći dnevno da troši 8,5 miliona evra iz evropskih fondova, ali samo ako bude ispunjavala uslove za to.

Nakon euforije u noći integrisanja u EU, Rumuni se suočavaju s problemom sposobnosti absorpcije evropskih fondova sa razvoj od oko 30 milijardi evra planiranih iz budžeta EU za period od 2007. do 2013. godine

Rumunske vlasti upozoravaju da evropski fondovi nisu za potrošnju, već se dobijaju na osnovu dobrih projeketa u infrastrukturi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poljoprivredi, obrazovanju, zdravstvu i u drugim oblastima razvoja zemlje. Ti projekti treba da dobiju saglasnost Evropske komisije.

Od 30 milijardi evra, oko 11 milijardi namenjeno je poljoprivredi i ruralnom razvoju, najzaostalije oblasti u Rumuniji, u kojoj još ima sela bez električne energije i bez kanalizacije.

Evropski fondovi su namenjeni uglavnom srednjoročnom i dugoročnom razvoju, modernizovanju u harmonizovanju Rumunije sa standardima Evropske unije.

Očekuje se da u Rumuniji poskupe električna struja, gas i benzin, ali i da znatno pojeftine lekovi i pojedini prehrambeni proizvodi, obuća i domaći elektronski proizvodi.

S druge strane, Evropska komisija je za ovu godinu uvela restrikcije na izvoz mleka, mesa i mesnih proizvoda, što će negativno uticati posebno na mala preduzeća iz ovih oblasti.

Među prvim prednostima ulaska u Evropsku uniju jeste slobodno putovanje bez pasoša u zemlje Unije, kao i neograničeno ili ograničeno pravo na rad na evropskom tržištu radne snage.

Najrigoroznije uslove za zapošljavanje postavile su Nemačka, Velika Britanija i Austrija, koje ograničavaju pristup radne snage iz Rumunije i Bugarske na određen broj godina, a period tranzicije može biti i do sedam godina.

Među prednostima ulaska u evropsku porodicu jeste i to što se odmah priznaju sve diplome univerziteta i drugih oblika visokog obrazovanja.

Političari i stručnjaci ocenjuju kao najznačajnijim to što punopravno članstvo Rumunije u EU donosi organizovani ekonomski sistem slobodnog evropskog tržišta, temeljni demokratski sistem i solidarnost zemalja članica Unuje, princip harmonizovanog razvoja svih zemalja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.