Kako oni preživljavaju: Izdržava šestočlanu porodicu sa 9.000 dinara mesečno

Izvor: BKTV News, 29.Jun.2017, 07:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako oni preživljavaju: Izdržava šestočlanu porodicu sa 9.000 dinara mesečno

Mirsad Halimi (49) iz Bjeljine više od tri godine izdržava šestočlanu porodicu sakupljanjem starog papira.

"Stalno sam u pokretu. Nemam ja živaca za ležanje i iščekivanje da mi neko nešto da ili pokloni. Nekada dovezem dve pune prikolice papira i kartona, a nekad nema ništa od posla. Vratim se kući prazne prikolice. Mesečno mogu da prikupim od 3,5 do četiri tone papira i kartona, najlona prikupim dve do tri velike vreće, a zaradim od 550 do 600 kuna (oko 9.000 dinara). >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Dovoljno za mene i moju porodicu", priča za "Avaz" Halimi.

Halimi je jedan od hiljadu Bijeljinaca koji uzaludno čekaju posao na bijeljinskom birou. Porodicu, kako kaže, mora da prehrani. Supruga ne radi, a deca znaju samo kašiku da uzmu u ruke. Čekaju da im se napuni tanjir. Ipak, Mirsad voli svoj trenutni posao, jer sam raspolaže sa svojim slobodnim vremenom. Sam sebi, kako kaže, organizuje radni dan.

"Kad sediš kod kuće, nemaš ništa. Ovako, napravim dve ili tri ture do Železničke stanice, obiđem sve velike markete i uvek se nešto nađe za moju prikolicu, a u krugu bolnice brzo napunim prikolicu. Kilogram starog papira se plaća od 15 do 16 feninga, karton isto tako, dok je najlon nešto skuplji, plaćaju ga i po 40 feninga za kilogram. Ima dobrih ljudi, pa mi sklone kartonske kutije i čekaju da ih natovarim na svoju prikolicu", objašnjava Halimi, ističući da je u ovom poslu i sreća često presudna.

Mirsad kaže da za porodicu može da osigura hranu, a ni državi ništa ne duguje. Sve režijske troškove na vreme izmiruje.

"Da se ne lažemo, odmorim se ja krajem meseca, kada gazda dođe da otkupi stari papir. E, ta dva ili tri dana ništa ne radim. I, naravno, kada kiša pada. Onda žena kaže sedi, odmaraj, prikupljaj snagu za novi radni dan", dodaje on.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.