Kako je poginuo Toše Proeski

Izvor: Politika, 24.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je poginuo Toše Proeski

Zagreb – Teška saobraćajna nesreća, u kojoj je prošle nedelje na autoputu ka Zagrebu poginuo Toše Proeski, imaće svoj pravosudni epilog u Makedoniji. U nedelju je iz bolnice u Novoj Gradiški u Skoplje prebačen teško povređeni vozač Georgije Georgijevski (32), a sva službena dokumentacija u vezi s ovom tragedijom biće predata makedonskim nadležnim organima.

– Odlučili smo da slučaj prepustimo makedonskom pravosuđu. Sada čekamo još samo nalaz saobraćajnog veštaka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << posle čega ćemo kompletnu dokumentaciju preko nadležnih ministarstava proslediti Makedoniji – kaže županijski državni tužilac Stjepan Haramustek.

Iz razgovora sa njim i direktorom novogradiške bolnice Igorom Ferenčinom "Jutarnji list" objavljuje detalje teške nesreće u kojoj je Toše poginuo na licu mesta, dok je vozač Georgijevski teže povređen, a Tošetova menadžerka Ljiljana Petrović lakše. Sada se zna da su u trenutku nesreće, koja se desila rano ujutro nešto iza šest časova, sve troje spavali. Toše na suvozačevom mestu, menadžerka na zadnjem sedištu, a zadremao je i vozač. To znači da niko od njih nije video italijanski kamion-tegljač na koji su naleteli brzinom od najmanje 150 kilometara na čas.

Auto je udario u kamion desnom stranom koja je smrskana. Tu je sedeo Toše. Nije bio u ležećem položaju kako je prvobitno javljeno, već se njegovo sedište od siline udarca slomilo, a njemu je u tom trenutku polomljen vratni pršljen te je na mestu ostao mrtav. Vozač se u trenutku udara trgao i naglo povukao volan ulevo, tako da je auto udario u zaštitnu ogradu autoputa. Stručnjaci su takođe utvrdili da se zaštitni vazdušni jastuci u automobilu ("folksvagen tuareg") nisu aktivirali zato što putnici nisu bili vezani pojasevima, a nije bilo ni kočenja, što je takođe pretpostavka za njihovo aktiviranje.

Do odlaska u Makedoniju povređeni vozač Georgijevski nije imao kontakta s novinarima, tako da su – kako je saopštila glavna sestra na odeljenju hirurgije Maca Višić – sve njegove navodne izjave i intervjui koje su objavili neki mediji u stvari izmišljeni, odnosno sastavljeni iz druge ruke. Do njega su mogli doći samo najbliži prijatelji, pa su novinari od njih izvlačili one delove razgovora s vozačem. Takođe, nije istina da je on pokušao da se ubije u bolnici, navodi glavna sestra Višić.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.