Izvor: B92, 10.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kako je govorio Mesić"

Zagreb -- Hrvatski portal Index.hr objavio snimak govora predsednika Hrvatske Stjepana Mesića sa početka 90-ih u Austriji.

"Ovo što skroz traže od Hrvata, 'ajde idite kleknuti u Jasenovac... Mi nemamo pred kim šta klečati. Mi Hrvati smo smo dva puta pobedili u II svetskom ratu, a svi drugi samo jednom. Mi smo pobijedili 10. aprila, kad su nam sile Osovine priznale Hrvatsku i pobedili smo posle rata jer smo se našli posle rata opet s pobednicima", rekao je navodno Mesić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Redakcija Nacionala konstatuje da loša sinhronizacija slike i zvuka dovodi u pitanje autentičnost snimka, ali korisnike upućuje da o tome prosude sami.

Reakcija Kancelarije predsednika Hrvatske bila je brza. "Umesto bilo kakvog komentara, upućujemo svakog zainteresovanog na niz izjava i javnih istupa u kojima je Mesić poslednjih godina jasno iskazao svoj stav prema ustaškoj ideologiji i ustaškoj Hrvatskoj".

Sam Mesić je danas izjavio da nije podržao zločin NDH i da njegov govor s početka 90-ih treba dovesti u kontekst vremena kada je izrečen. Mesić je izjavio za Hrvatski radio da sumnja u autentičnost snimka, rekavši da se ne seća tog govora, niti gde je održan.

On je dodao da je očigledno da je to bilo u vreme kada je bio van državnih funkcija i stranački funkcioner Tuđmanove Hrvatske

demokratske zajednice, koju je potom napustio.

"Na određen način sam u toj izjavi hteo da kažem da su Hrvatska i Hrvati i 1941. bili duboko podeljenim da je jedan deo pozdravio dolazak NDH i nemačkih tenkova jer su mislili kako je to stvaranje Hrvatske, i da je važno bilo izaći iz Kraljevine Jugoslavije, i da nisu svi 1941. otišli u partizane", rekao je Mesić.

"Nigde nisam podržao zločin NDH-azije i onog što je NDH kasnije bila. Samo sam konstatovao da je jedan deo država priznao i takvu NDH, ali time sam dao ustupak onima koji su tu preda mnom, koji me slušaju, koji misle da se obnavlja NDH, ali im na kraju kažem: 'Mi smo dočekali kraj rata na pobedničkoj strani'", rekao je Mesić.

"Sada neki žele da stvore atmosferu da su opet svi Hrvati krivi jer ne prihvataju individualizaciju krivice. Dakle, oni žele da čitav hrvatski korpus preuzme krivicu za ono što su pojedinci učinili. Te snage kojima to sada odgovara treba sada otkriti", rekao je Mesić.

Suspendovani urednici Dnevnika HTV-a

Odlukom Uredništva Hrvatske televizije, urednici centralnog dnevnika I programa državne televizije Danko Družijanić i Goran Rotim suspendovani su do daljeg jer su pustili snimak govora Stjepana Mesića.

Uredništvo HTV-a je na današnjoj sednici zaključilo da je u tom prilogu napravljeno više propusta. Na sednici Uredništva, na kojoj je bio i glavni urednik Informativnog programa HTV-a Vladimir Rončević, odlučeno je da Družijanić i Rotim do završetka postupka utvrđivanja odgovornosti pred Etičkom komisijom Hrvatske radiotelevizije neće uređivati i voditi dnevnik HTV-a.

U objašnjenju odluke se navodi da je nekritički, van konteksta, bez dodatne provere izvora i sadržaja, preuzeta informacija koja nije imala sve potrebne elemente verodostojnosti, ni pune istinitosti, na šta obavezuju zakonski propisi i Etički kodeks HRT-a. "Neprofesionalno je obrađena i senzacionalistički plasirana informacija koja je zahtevala proveru, a emitovani materijal nije bio prethodno pripremljen. Urednici su izbegli svaku saradnju s glavnim urednikom Informativnog programa HTV-a i drugim nadređenim urednicima, a nije bilo obavešteno ni vođstvo HTV-a i HRT-a", navodi se u saopštenju.

Odluka o suspenziji naišla je na burne reakcije novinarskih krugova. Urednik i novinar emisije Latinica Denis Latin izjavio je da je to još jedan dokaz da Hrvatska ima političku, a ne javnu televiziju i da se već dugo na HTV-u oseća veliki uticaj politike koja diriguje.

Predsednik Hrvatskog helsinškog odbora Žarko Puhovski izjavio je da činjenica da je sastanak Uredništva HTV-a održan u nedelju govori o svojevrsnom vanrednom stanju u toj kući. "Nije dobro što se šalje poruka da su državni funkcionari posebno zaštićeni, pa posebno treba proveravati informacije o njima, a pogotovo što se time javna televizija čini više državnom nego javnom", upozorio je Puhovski.

"Tuđmanovski govor"

Poslanik srpske nacionalne manjine u Saboru Hrvatske Milorad Pupovac kaže da je pomenut Mesićev govor tipičan tuđmanovski govor iz tog perioda.

"U to vreme su, sem Tuđmana, slično govorili mnogi drugi političari jer je u to doba to bila dominantna politika", rekao je Pupovac i dodao da ne treba zaboraviti da je Mesić vrlo rano stao u opoziciju takvoj politici i da više od decenije aktivno bori protiv takvih govora i političkog nasleđa Tuđmana.

"Sve što je Mesić činio u oba svoja mandata suprotno je takvom načinu razmišljanja, ali takve reči sigurno kompromituju", kaže Pupovac.

Mnogi političari su osudili objavljeni Mesićev nastup i pozvali Mesića da podnese ostavku.

Sanader: Mesić pokazao privrženost demokratiji

Premijer Hrvatske Ivo Sanader izjavio je kako veruje da je Stjepan Mesić delovanjem i onim što govori pokazao da je istinski privržen vrednostima savremene Hrvatske i Evrope.

Sanader je rekao da je Hrvatska umorna od rasprava o prošlosti. "Mislim da smo u Hrvatskoj svi konačno sazreli da se posvetimo sadašnjosti i budućnosti, ne zaboravljajući prošlost, koja je bila krvava i teška, prošlost podela u hrvatskom nacionalnom biću", izjavio je premijer.

"Čekam kada će doći vreme da se više nećemo opterećivati temama iz prošlosti, ne da je zaboravimo, nego da iz nje učimo i ostavimo je istoričarima", rekao je Sanader.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.