Izvor: B92, 11.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako Janša vidi privatizaciju

Ljubljana -- Premijer Slovenije Janez Janša želi da privatizaciju izvede tako da Vladi i dalje ostane uticaj na strateške odluke.

Poslovne odluke bile bi prepuštene većinskim vlasnicima. Najavljeno povlačenje države iz privrede Janša planira da sprovede tako da državi u privatizovanim preduzećima ostane četvrtina plus jedna deonica, čime bi, prema Janšinom mišljenju, bila obezbeđena zaštita nacionalnih interesa Slovenije, ali i postignut cilj da ta preduzeća budu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što uspešnija na tržištu.

Belgijski KBC odustaje od Nove ljubljanske banke

Uprkos osnovnom dogovoru iz 2005. godine sa slovenačkom državom, koji je trebalo da belgijskoj banci omogući pridobijanje većinskog vlasništva, i dugotrajnim bezuspešnim razgovorima sa slovenačkom vladom, KBC je odlučila da prekine pregovore i svoju ulogu u NLB svede na nivo finansijskog investitora.

KBC ima 34 odsto vlasničkog udela u NLB i njen cilj je bio da od slovenačke države kupi dodatni broj deonica, koji bi im omogućio posedovanje kontrolnog paketa. Belgijanci su, nezadovoljni ulogom malih deoničara u NLB, a samim tim i nemogućnošću da povećaju efikasnost NLB, njeno podizanje na evropski nivo i širenje te slovenačke banke na tržišta nekadašnje Jugoslavije, doneli konačnu odluku da odustanu od daljih pokušaja, ocenivši da u Sloveniji trenutno nema političke volje da se dopusti sticanje većinskog vlasništva u NLB.

Iako je sadašnja slovenačka vlast još u predizbornoj kampanji najavljivala povlačenje države iz privrede, problem sa prodajom NLB je ostao, a vladu Janeza Janše je, posle samo tri meseca ministrovanja, nedavno napustio ministar za razvoj Jože Damijan. Prema pisanju slovenačkih medija, upravo zbog neslaganja povodom pitanja prodaje NLB, odnosno protivljenja mišljenju Vlade da Slovenija mora da zadrži većinski deo NLB i da najveća domaća banka ne može da bude svedena na filijalu strane banke.

Damijan za list Finance kaže da NLB bez jakog strateškog partnera i njegovog svežeg kapitala ne može da uspe i ponovo bude jaka i ugledna banka na njoj nekada domaćem tržištu bivše Jugoslavije: "Domaći vlasnici ne mogu da obezbede ni svež kapital, ni efikasno upravljanje i nadzor potreban za ambiciozno poslovanje te banke."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.