Izvor: B92, 26.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kadijević: Jesam savetnik SAD

Zagreb -- General Veljko Kadijević kaže da je savetnik američke koalicije u Iraku, ali da to ne znači da tamo stalno boravi.

U ekskluzivnom intervju internet-sajtu business.hr bivši jugoslovenski ministar odbrane je rekao da ga je za ad hoc savetnika američkih vlasti u Iraku još tokom prvog Zalivskog rata 1991. postavio tadašnji uticajni član Kongresa Džimi Mudi.

On je konstatovao kako je bio "logičan izbor" Amerikanaca koji su birali osobu od poverenja jer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je, kao bivši prvi čovek JNA, imao precizne podatke o bunkerima Sadama Huseina, vojnoj opremi i tehnologiji koju je SFRJ do početka devedesetih izvozila u Irak.

Kadijević je rekao da je "imun na poternice i sudove" i da ne može da kaže gde se krije "ne zbog hrvatske poternice, nego zbog vlastitog mira". On je dodao da ga hrvatske tužbe i poternica ne plaše niti zanimaju.

Portparol hrvatskog MUP-a Zlatko Mehun rekao je internet sajtu Indeks da su protiv Kadijevića u Hrvatskoj podignute optužnice u Bjelovaru, Vukovaru i Osijeku zbog ratnog zločina.

Mehun je rekao da će policija pokušati da dođe do informacije na koji način je stupljeno u kontakt s Kadijevićem. Portal "Biznis.hr" navodi da je intervju obavljen "u jednom evropskom parku i u strogoj tajnosti".

Novinari portala business.hr objasnili su da su do Kadijevića došli "posle gotovo mesec dana dovijanja, traganja, veza i vezica, desetak tačnih i netačnih informacija i obećanja".

Novinari su saopštili i da tokom razgovora nisu smeli da postavljaju pitanja, već da su pustili Kadijevića da priča. Kada su snimljeni intervju "skinuli sa trake" vratili su snimak osobi za vezu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.