Izvor: Politika, 20.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad naredi Milo svi će da vrate pare

Milan Lakićević, bivši član borda direktora Železnice Crne Gore vratio 45.000 evra pre nego što je ministar saobraćaja izjavio da će članovi upravnih odbora morati da vrate novac od otpremnina

Nikšić – Jedanaest članova upravnog odbora Železnice Crne Gore moraće da vrate novac koji su uzeli na ime otpremnina, jer će Vlada Crne Gore na redovnom zasedanju u četvrtak 22. januara doneti takvu odluku, rekao je Andrija Lompar ministar saobraćaja Crne Gore.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
– Bilo kakva odluka da je donesena, smatramo da njen duh sigurno nije bio takav da u ovoj situaciji tako visoke otpremnine budu dodeljene pojedincima koji su se nalazili u upravnim odborima Željeznice, bilo da se radi o infrastrukturi, prevozu ili akcionarskom društvu Željeznica koje se gasi, istakao je Lompar.

Za narednu sednicu vlade svi ministri će podneti informacije koje se odnose na otpremnine i naknade članovima upravnih odbora, koji se nalaze na tim pozicijama kao članovi vlade, najavio je prvi čovek crnogorskog saobraćaja. Iznos od 45.000 evra koji je dobio na ime otpremnine prof. Milan Lakićević sa ekonomskog fakulteta kao bivši član borda direktora vratio je pre nego što se u javnosti oglasio ministar saobraćaja.

Revizija poslovanja u Železnici Crne Gore je nedavno završena. Još nema zvaničnog izveštaja kako se poslovalo u tom državnom preduzeću. Međutim, prema nezvaničnim podacima u 2007. godini gubitak je oko 105 miliona evra a u minuloj kažu još toliko. Na ime otpremnina od 2005. do 2007. godine isplaćeno je oko milion evra.

U istom periodu 55 zaposlenih iz Železnica otišlo je uz otpremninu. Koliko je zaposlenih u minuloj godini otišlo i koliko je novca na ime otpremnine i drugih naknada i za stambenu izgradnju i opremanje stanova podeljeno, uskoro će obelodaniti državni revizor.

Završetak rekonstrukcije i elektrifikacije pruge Nikšić – Podgorica projekta vlade koji je započet pre više od dve godine je pod znakom pitanja. Nedostaje još 12 miliona evra da bi taj veliki poduhvat bio završen. Zato i ne čude glasine koje do Nikšića stižu iz Podgorice da će elektrifikacija pruge biti završena samo do Danilovgrada.

I dok u Podgorici crnogorski ministri vode dijalog sa bivšim kolegama preko medija o vraćanju na desetine hiljada evra uzetih na ime otpremnina, u Železnici u drugim gradovima širom Crne Gore, na stotine radnika protestvuje. U Podgorici, Bijelom Polju, Nikšiću hiljade radnika traži da radi, zahteva isplatu zaostalih zarada, povezivanje radnog staža. Isplatu otpremnina samo u Pljevljima traži više od 600 radnika. Već poodavno je u Crnoj Gori mnogima postalo jasno da će kad predsednik vlade nešto kaže to biti tako. Bilo da je reč o isplati zaostalih zarada, nastavku prekinute proizvodnje, kreditima, isplatama i vraćanju novca.

R. Vukićević

[objavljeno: 21/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.