Izvor: B92, 16.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacinove ocene puta ka EU

Ljubljana -- Slovenački poslanik Evropskog Parlamenta ocenjuje da Makedonija postaje vodeća država Zapadnog Balkana u približavanju EU.

Na novinarskoj konferenciji održanoj u ponedeljak, o približavanju država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, član Odbora za spoljnu politiku Evropskog Parlamenta i poslanik tog parlamenta Jelko Kacin ocenio je da se Hrvatska sve više zapliće i spotiče sama sebe i sve više se udaljava od datuma početka pregovora o ulasku u EU.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Stav Karle del Ponte je samo vrh ledenog brega, koji Hrvatskoj omogućuje ili onemogućuje da se suoči s drugim problemima, koje ima na putu na ulasku u EU. "Ako bi naš ministar spoljnih poslova, koji je predsedavajući OEBS-a, Dimitrij Rupel, pročitao izveštaj OEBS-a o stanju u Hrvatskoj, on bi verovatno bio jako neraspoložen", izjavio je Kacin i dodao da su u tom izveštaju poglavlja koja govore da Hrvatska ima ozbiljne probleme.

Makedonija na dobrom putu

Za razliku od Hrvatske, Makedonija bi mogla da svojim primerom približavanja EU bude podstrek i primer ostalim zemljama Zapadnog Balkana, kaže Kacin. Zato se može očekivati da tokom britanskog predsedavanja EU, u drugoj polovini ove godine, Makedonija dobije datum za početak pregovora za ulazak u EU, pa je napredovanje Makedonije ka EU, po Kacinovoj oceni, i pravi put za traženje prakse koju bi trebalo uvoditi i na Kosovu.

Evropska praksa zaštite manjina u Makedoniji bi mogla da bude uzor za Kosovo, smatra Kacin: "Ne očekujem da Srbija tokom britanskog predsedavanja može da napravi takav proboj da bi se nešto veliko u vezi s njenim statusom dogovorilo i ostvarilo. Čini mi se da je upravo početak pregovora s Makedonijom najbolji podstrek drugima, koji misle da su bolji od Makedonije, da ispune uslove i započnu pregovore i tu mislim na Hrvatsku."

A SCG i Kosovo?

Govoreći o približavanju SCG EU, Kacin je rekao da veruje da, ukoliko Crna Gora organizuje referendum na kome bi se građani odlučili za nezavisnost, EU tome neće, ne može i ne sme da se protivi i da zato Crnu Goru ne sme ni da kazni, već bi se desilo upravo suprotno, Crna Gora se više za dinamiku svog približavanja EU ne bi mogla izgovarati Srbijom, a i Srbija više ne bi imala izgovor da su nerešeni odnosi s Crnom Gorom razlog što Srbija ne napreduje brže.

Kad je reč o evropskoj perspektivi Kosova i njegovom budućem statusu, Kacin kaže da je bivši predsednik kosovske Vlade, Ramuš Haradinaj, pokazao šta je evropski standard, kada je onog trenutka kad je dobio optužnicu iz Haga dao ostavku na mesto premijera i otišao sutradan u Hag. "To je evropski standard", rekao je Kacin i dodao da nikada nijedna zemlja nije postala deo EU, ako pre toga nije postala država. Država može postati onda kada ispuni standarde, ocenjuje Kacin i dodaje da će se evropeizacijom Kosovo približavati svojoj državnosti, što je preduslov za članstvo u EU." Ako i kada Kosovo ispuni standarde, biće država, kaže Kacin.

Odgovarajući na pitanje B92, kako bi Kosovo postalo država bez menjanja granica, što je evropski standard, a unutar postojećih granica Srbije, Kacin kaže da Kosovo ima jasno određene granice i međunarodno priznate granice na tri strane, granicu s Crnom Gorom, Albanijom i Makedonijom. Ostaje samo pitanje priznavanja granice sa Srbijom...Kada budemo počeli da razgovaramo o tome kada će Srbija početi pregovore o ulasku u EU, Srbija će pre toga morati jasno da odgovori na to pitanje, izjavio je Kacin, a za B92 izveštava Jelica Greganović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.